В битката за София интригата е за второто място - под процент разлика. Очаква се избирателната активност да е около 41%. Това сочат данните от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV.

Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Електоралните нагласи сочат:

  • Васил Терзиев, ПП-ДБ и „Спаси София“- 29,8%
  • Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%
  • Ваня Григорова, БСП - 20,2%
  • Деян Николов, „Възраждане“ – 10,2%
  • Вили Лилков, коалиция КОД – 8,3%
  • Ивайло Вълчев, ИТН – 3,4%.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

По думите на социолога Боряна Димитрова, ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни преди изборите или в самия изборен ден, може ситуацията да бъде пренаредена.

„Виждаме силна кампания на Ваня Григорова, която се изстрелва много над партийната листа. Тя има ръст в хода на кампанията и при увеличаване на избирателната активност има шанс да стане втора в битката за балотажа. При запазване на по-ниска избирателна активност предимството е за Антон Хекимян. Ръст на избирателната активност води до мобилизация“, обясни Димитрова.

„В полза на Антон Хекимян е много по-голямата партийна структура на ГЕРБ. Той има много по-солидна партийна подкрепа. В хода на кампанията той има относително стабилен резултат, но остава под мобилизацията на вота за общинската листа. Във всички случаи и Васил Терзиев, и Антон Хекимян имаха известно неприемане от страна на избирателите на съответната партия – дали заради елемента на изненада, дали заради биографиите“, каза още социологът от „Алфа Рисърч“.

Един от големите залози на местния вот в неделя е избирателната активност. Проучването на „Алфа Рисърч“ прогнозира около 41%.

„Има още около 20%, които се колебаят. На местни избори мобилизацията е малко по-слаба, отколкото на парламентарни, но зависи от характера на надпреварата. Където се усеща предрешена надпревара, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на кампанията има увеличаване на залога, по-силни кандидати и неизвестност на резултата, интересът започва да се покачва“, коментира Боряна Димитрова.

Снимка: bTV

По думите ѝ засега не се вижда кандидатите да събират големи периферии.

„При повечето кандидати има скачен съд с някой от другите. За Васил Терзиев и донякъде за Антон Хекимян това е кандидатурата на Вили Лилков, който прави съвсем не лош резултат и ръст на неговите избиратели може да скъси дистанцията между първите. При Ваня Григорова това е Деян Николов от „Възраждане“. Хората избират на база личните си предпочитания, но и на база политическата сила“, допълни социологът.

Данните са от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“ по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.