„Ако парламентарните избори са сега, бихме имали 5-партиен парламент с основните политически сили от 49-ото Народно събрание и с по-силно изразена борба за трето място“.

Това каза в „Тази сутрин“ социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков. 

Изводите са на база национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември – 8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Електоралните нагласи към политическите партии са както следва:

Снимка: bTV

Снимка: bTV

По думите на социолога наблюдаваме застиване на ситуацията сред парламентарно представените партии.

„Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ леко се увеличава, но остава в стабилни граници. „Левицата“ остава под черта, ИТН също се колебае, поддържа ниво около 4%. При ДПС не очакваме и не наблюдаваме съществена динамика, както и при останалите политически сили. Всичко това обаче може да се промени след местния вот и да се случат размествания“, обясни Добромир Живков. 

Доверие към политическите фигури

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие сред политическите фигури в страната. По думите на социолога това обаче се дължи не толкова на нарасналото одобрение към него, а на намаляването на негативното отношение. 

Снимка: bTV

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Николай Денков са сред фигурите с висока степен на неодобрение.

Следват Асен Василев, Мустафа Карадйъ и Костадин Костадинов

Снимка: bTV

След тях са Кирил Петков, Христо Иванов, Корнелия Нинова и Слави Трифонов.

Снимка: bTV

Доверие към институциите

Според проучването най-голямо е недоверието към Народното събрание – 63%. Следват съдът и прокуратурата с 59% и 58%. На четвърто място е правителството с 53% неудовлетворение.

Снимка: bTV

По думите на социолога обаче има плавно нарастване на доверието в правителството и към основните политически фигури. 

Снимка: bTV

„Този кабинет стартира с много ниска точка на доверие изцяло в институциите и политическия елит. В известна степен е нормално да виждаме подобрение. Има успокояване в нацията“, коментира Добромир Живков. 

Нагласите към конституционните промени вижте на графиката:

Снимка: bTV

Според данните повече са тези, които не подкрепят ограничаването на президента при формирането на служебен кабинет.

Мнозинството не одобрява 3 март да бъде заменен от 24 май като национален празник.

Ограничававането на правомощията на главния прокурор и максимум два мандата за кметовете се подкрепят от равен дял от анкетираните - 54%.

Данните по-горе са на база национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември – 8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.