Обстановката в Добрич, Разград и Шумен продължава да е сложна след обилния снеговалеж през почивните дни. Това каза в „Тази сутрин“ директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

„Пътищата там все още не са проходими. Основните ни ангажименти са с почистването на падналите дървета, отстраняването на опасни клони и евакуирането на блокирани в снега хора. Бедстващи граждани има близост до Разград – 30 автомобила са заседнали в дълбоките преспи. Работим за тяхното освобождаване от 4 часа сутринта. Сред тях има и чужди граждани - румънци“, обясни той.

Джартов съобщи, че в неделя екипите им са спасили над 320 души, които са били блокирани в снега.

„В момента няма други бедстващи хора по пътищата на страната. Имаше информация за Велико Търново, но доколкото знам там проблемът вече е разрешен и трафикът е възстановен“, каза още той.

Александър Джартов заяви, че причините за възникването на бедствие от такъв мащаб са комплексни. По думите му някои хора оценяват ситуацията, а други – искат да изпитат автомобилите си при екстрени зимни условия.

„Не само на Шипка, имахме и още няколко други случая на опит за тестване на автомобилите. Хората просто си търсят приключения. Пожарната не налага наказания, ние само се опитваме да спасим техния живот въпреки безотговорността им. За съжаление обаче, това води до отделянето на ресурси, които ние можем да използваме другаде“, каза още Александър Джартов.

Следете ситуацията в нашия онлайн репортаж: