Неотдавна актьорът Алек Алексиев се върна от Молдова, откъдето доведе със себе си бежанци. Той беше гост в студиото на „Тази сутрин“, за да коментира различните човешки истории, които научаваме от Украйна.

„Тези истории стават все повече и става все по-трудно. Емоционално ми е сложно да възприема цялото нещо“, каза той.

Актьорът сподели, че е имал физическа нужда да предприеме някакво действие, когато е научил какво се случва с хората в Украйна.

„Събрахме се приятели, събрахме пари, напазарувахме, но имах вътрешната потребност да свърша нещо физически – ако ще заради себе си, ако ще заради хората, всеки може да го възприеме както иска“, споделя още Алек Алексиев.

През интернет актьорът открива най-добрия маршрут, но и също така, че има много мошеници, които биха се възползвали от ситуацията.

„Българите, които отиват, биха могли да попаднат на мошеници от румънска, молдовска, украинска страна“, разкри той.

„Това важи и за хората, които пристигат – част от тях бяха излъгани, че ще бъдат взети. Качват ги в колата, откарват ги до някъде и казват, че трябва да бъде заплатен пътят“, допълва актьорът.

Алек Алексиев и приятелите му са натоварили цял бус с провизии и са ги откарали при нуждаещите се. След това в същото превозно средство са се качили и бежанци, които са били докарани в България.

„През една "Фейсбук" група влязох в контакт с българка, тяхна позната, която иска да им помогне. Тя ми обясни каква е ситуацията и че е деликатна. Те просто бяха първите, които откликнаха“, разказа Алексиев.

Допълнително актьорът и спътниците му са качили още петима души.

„Има всякакви мнения за това какво се случва и защо се случва. Преобладава тоталната тъга и раздялата с дома, семейството, бизнеса и с мъжете. Много се съмняват, че скоро ще се завърнат в домовете си“, допълни той.

Актьорът вече обмисля следващото си пътуване, при което ще достави продукти от първа необходимост и ще помогне на още хора да дойдат в България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!