Продължават гражданските протести в защита на Централната софийска минерална баня. Актьори заснеха видео, облечени в халати, за да заявят, че искат сградата отново да стане баня.

Артистите подкрепят гражданите, които искат банята да не бъде музей, а да се ползва по предназначение.

Сградата е строена преди повече от век, но от 1986 г. тя спира да работи по предназначение. В момента половината от нея се използва за Музей на София, а другата е необитаема.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички ние имаме нужда да успокояваме нервите си, а банята и водата помагат за това. Искаме тази сграда да си остане баня, защото термален център може да има само върху самия извор, музей може да има навсякъде. Това е все едно да направиш библиотека под водопад”, каза актрисата Ева Тепавичарова.

Възстановяването на банята е залегнало във всички стратегии на Столичната община, уточни Ивайло Захариев от граждански комитет „Термално-нормално”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тук имаме 12 литра в секунда, това прави един милион литра минерална вода на денонощие, която изхвърляме”, допълни още той.

Според арх. Станислав Константинов от Столична община, сградата не е подходяща за СПА център, защото няма паркинг, хотел, ресторант или външен басейн.

„Общината планира да се облагороди музеят, който сега е 6000 кв.м. и да стане 12 000 кв м. Така ще стане най-големият музей на Балканите, тогава ще имаме културен феномен в столицата. След като 10 години няма инвеститор, очевидно е, че никой не иска нещо, което е губещо”, допълни той.

Официалното решение за съдбата на сградата предстои да се обсъжда и в общината. От градската управа уточниха, че се планира възстановяването на минералните бани в „Овча купел” и „Горна баня”.