Актьорът Иван Юруков и художникът Стоян Божкилов се заеха с благородната кауза да реставрират икони в главната църква в село Любовка, Благоевградско.

Някога там са живеели около 500 души. В днешно време жителите на селото са не повече от 20. Въпреки това в Любовка и до ден днешен си има цели 5 църкви, предстои да бъде построена и шеста.

В единия от храмовете – „Св. Неделя“, по покана на Костадин Чочов, който се грижи за светата обител, Юруков и Божкилов започнаха реставрация на стенописите.

„Църквата е построена 1859 г. Стените са 80 см и са носени от 3 км – от ръка на ръка са подавани камъните, за да се направи църквата. Всичко е с труда на селяните“, обясни Чочов.

Най-големият стенопис е на Богородица Одигитрия, която посреща вярващите още на входа на църквата.

„Правим още един стенопис над малката врата на църквата – той е на самата светица Св. Неделя“, поясни Юруков.

Първата му съвместна работа с Божкилов е през 2001 г., когато реставрират стенопис в храм близо до село Черешница.

Днес и двамата са в общността на артистите, която не беше подмината от разрушителната вълна на коронавируса.

„Културата винаги е имала проблеми. В сегашното положение вероятно е под някакви емоционални решения. Може би се взимат и грешни решения. Изобщо културата и образованието са най-важните неща в страната и трябва да се обръща внимание на това“, коментира Юруков.

Попитан за това как гледа на мерките, предложени от Министерството на културата за подпомагане на артистите, а именно - една минимална заплата или възможност да безлихвен кредит, актьорът отговори: „За мен това е смешно но трябва да стиснем зъби и да се справим. Да сме адаптивни и по някакъв начин да се опитаме да се справим с тази ситуация (...) Театърът е съществувал много преди да имаме държава ние тук, така че той ще продължава да съществува“.