Възможно е поскъпване на застраховката „Гражданската отговорност заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

„Засегнати ще бъдат над 3 милиона потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми“.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ Ирина Абаджиева, адвокат на Съюза за стопанска инициатива. Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

„Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице“, добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

„Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата „Зелена карта“, допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

„Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани“, уточни Ирина Абаджиева.