Държавна агенция по безопасност на движението по пътищата и МВР предлагат за обществено обсъждане промени в ЗДвП. Ако сега бъдем проверени на пътя и нямаме Застраховка „Гражданска отговорност“ - автомобилът се спира от движение и се отнема книжката.

Новите текстове предвиждат на нарушителя да не се отнема свидетелството за управление. Застрахователите обаче са категорично против и настояват за допълнителен контрол.

За „Тази сутрин“ председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров обясни, че в резултат на новите промени, ако, например, 20% от водачите са без задължителната застраховка и предизвикат катастрофа, в резултат на ПТП-то ще трябва да извадят сериозна сума от джобовете си.

„Когато няма възможността да плати – ще му бъде взет апартаментът или колата. Тези 250 лв., които даваме, ни пазят, тъй като застрахователят поема нашата отговорност“, уточни Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Той няма логично обяснение защо се предлагат промените и заяви, че когато Пътна полиция иска да купи таблети или тестове за наркотици, се обръщат към застрахователя.

„Сега казват, че няма да проверяват дали хората имат застраховка и няма да им вземат книжките. Противоречат си“, допълни той.

Председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев изтъкна, че преди 8 г. между 17% и 18% от водачите са шофирали без „Гражданска отговорност“, като днес те са под 2%.

Според него чрез предложените промени се намаляват мерките, с които може да се въздейства по отношение на общата политика на безопасност на движението по пътищата.

„Трябва да постигнем максимален обхват на застраховката – т.е малко шофьори да си позволяват да шофират без нея“, обясни той.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му през 2019 г. са изплатени над 1 млрд. лв. от застраховка „Гражданска Отговорност“ като обезщетения за жертви на пътя и за имуществени вреди.

„Нашата позиция е, че когато отпадат определени контролни или санкционни разпоредби, те трябва да бъдат заменени с друга ефективна система на контрол“, заяви Велев.

На днешната дискусия поканихме и представители на държавната агенция, но те отказаха участие.