„Гражданската отговорност” може рязко да поскъпне, след промяна в Кодекса за застраховане. Това става ясно от предложение на министерството на финансите.

При пътнотранспортно произшествие с български гражданин в чужбина застрахователите ще трябва да изплащат парите безусловно. И то без да се запознаят с документите около инцидента. Това предвижда предложеният регламент според Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

„Това ще доведе до сериозно увеличаване на застрахователните измами, което пък ще източва застрахователните дружества. Като краен ефект, застрахователите ще са длъжни да вдигнат драстично „Гражданската отговорност“, за да могат да поемат извънредните разходи“, обясни Стефан Софиянски, главен секретар на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

От финансовото министерство обясниха, че въпросът е от години, а сега вече е част от изискванията за влизане в Еврозоната.

„Ако има някакви нередности в документацията, тогава се преминава към съдебна фаза, имаме неизплатени задължения от 10 млн. към италианско бюро.
Ако искаме ускорени стъпки към еврото, това е ангажимент, който България е поела да намери решение“, каза служебният министър на финансите Росица Велкова.

Трудно е да се каже с колко точно ще се повиши застраховката, но има опасност цената да бъде вдигната многократно спрямо сегашните 250 лв., обясни председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владислав Тодоров.

Повече за очакваните промени при задължителната застраховка на автомобилите четете на businessnovinite.bg: