След края на ремонта на улица „Граф Игнатиев” екип на bTV провери има ли все още нередности и поправени ли са те.

Новоизградената тактилна ивица бе един от проблемите. Вместо да упътва незрящите, тя ги водеше право в стена.

Снимка: btvnovinite.bg

Още тогава – на 29 май, столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща ивицата да бъде променена.

Три месеца по-късно екип на bTV направи проверка дали дефектите са отстранени. През месец август алеята за незрящи бе коригирана, но не съвсем. Тя свършваше на половин метър от стената.

Четири месеца по-късно проверката показва, че в момента тактилната ивица незрящите завършва на няколко крачки от стената. Промяна от август месец няма.

„Това е поредният случай в София, в който удобствата на хората в неравностойно положение са пренебрегнати за сметка на един лош проект. Според наредба на МРРБ тактилните плочи трябва да бъдат в контрастен цвят – жълт или червен. Дори и това нещо е нарушено, въпреки че е ясно разписано в нормативните наредби”, коментира в „Тази сутрин” общинският съветник Борис Бонев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той даде пример с Швеция, където проектантите, преди да проектират дадена улица, минават курс, в който ги поставят в инвалидни колички или със специални устройства симулират слепота.

„Тези тактилни ивици трябва да водят към по-безопасно място. Това е приоритет и е философията на този тип съоръжения. Има пример в Париж, в който по същия начин завършват. Не ми се иска да сме толкова черногледи”, заяви от своя страна общинският съветник Стефан Марков.

Той обясни, че обектът не е въведен в експлоатация. Случаите, при които има нередност, се предават по съответния ред и несъответствията се отстраняват.

„Трябва първо да се консултираме с експертите, които се занимават с това нещо”, Уточни Марков.

Борис Бонев коментира, че по нищо не личи, че обектът не е въведен в експлоатация, защото няма строителни заграждения.

„За мен става въпрос за едно безотговорно отношение на администрацията на Йоданка Фандъкова, която е възложител на този ремонт и тя трябва да носи отговорността градската среда да е достъпна за всички”, заяви Бонев.