Неправителствената организация „Спаси София” внесе сигнал в прокуратурата за нередности при ремонта на столичната ул. „Граф Игнатиев”.

Те винят Столичната община, че е  спестила милиони левове санкции на изпълнителя на ремонта на знаковата улица.

Снимка: Ладислав Цветков

В сигнала до прокуратурата има данни за манипулиране на документи относно сроковете за изпълнение на ремонта – става въпрос за дните с лоши метеорологични условия.

Столичната община вероятно е спестила милиони левове санкции на изпълнителя на ремонта на улица "Граф Игнатиев". Съмненията са на организацията "Спаси София".

Кметът Йорданка Фандъкова контрира, че това е част от очернящата кампания на гражданската организация.

Общо 86 дни - периодът, в който ремонт на "Граф Игнатиев" не се е извършвал заради лоши метеорологични условия - ниски температури или валежи. Това сочели документите на Столичната община.

Снимка: bTV

"Спаси София" обаче са категорични, неблагоприятното време е било 44 дни. 

„Ние поискахме справка от БАН, според която в половината от дните, метеорологичните условия не са били неблагоприятни”, заяви Борис Бонев, „Спаси София”.

Така били спестени глоби на изпълнителя, за неспазване на срока, в размер на близо 4 милиона и 800 хиляди лева.

Снимка: bTV

Затова от неправителствената организация внасят сигнал в прокуратурата и ОЛАФ.

„Да бъдат извършени пълни ревизии на договорите за реконструкция на централна градска част. Ние имаме съмнение, че може да бъдат извършени манипулации”, смята Бонев.

И още от проверката на "Спаси София" - в дни като 26 февруари, когато по документи не било работено на "Графа", кадрите на bTV показват обратното.

Снимка: bTV

„Надзорът е признал два пъти по-малко дни, отколкото е поискал изпълнителя. От месеци текат проверки и цялата информация се намира в прокуратурата, така и са сезирани всички органи, включително и ОЛАФ. Ясно е, че тече кампания, ясно е, че участват в тази кампания”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

На въпрос дали от „Спаси София” са обмисляли идеята да участвате в предстоящите местни избори отговориха, че са в процес, но не са решили.

А съдебният процес срещу Евгени Крусев заради ремонта на "Графа" започва на 30 септември. Бившият заместник-кмет напусна поста си и стана обвиняем заради скандал, свързан с ремонта на столичната улица.