Столичната община вероятно е спестила милиони левове санкции на изпълнителя на ремонта на улица "Граф Игнатиев". Съмненията са на организацията "Спаси София", която внесе сигнал в прокуратурата.

В сигнала има данни за манипулиране на документи относно сроковете за изпълнение на ремонта – става въпрос за дните с лоши метеорологични условия по т.нар. Акт 10.

„Събрахме доказателства, които породиха у нас съмнения за две нарушения. Първото е, че са дадени повече дни като неработни заради лоши метеорологични условия, дори в дни, в които те не са били такива. Това стана чрез официална справка от Института по метеорология към БАН. Другото съмнение е, че в дни, когато има Акт 10, на обекта се е работело, което по дефиниция означава незаконно строителство”, обясни в „Тази сутрин” Борис Бонев от „Спаси София”.

„Очакваме прокуратурата да реагира. Поискахме цялата документация да бъде иззета максимално бързо, защото имаме съмнения и за манипулация на документи – такива със задна дата”, допълни Бонев.

Инж. Тодор Тодоров, управител на дружеството за ремонта на „Графа”, отрече тези твърдения.

„Акт 10 е бил издаден за зимния период. Първият е от 19 декември след въвеждането в експлоатация на първия етап на трамвайното трасе, което стана на 18 декември. От „Спаси София” броят дните с температури под 0 градуса. Техническата спецификация на обекта не разрешава изпълнение на настилки при температури, по-ниски от 5 градуса. От там идва тази разлика в дните”, обясни Тодоров.

Борис Бонев обаче даде пример с няколко дни, в които температурите са били ниски, а се е работело.

„На 30 ноември средната температура е била минус 5,2 градуса, на 29-ти – минус 4,2 градуса. На 22 ноември пък е имало валежи от 21 л/кв.м, което е интензивен валеж. Въпреки това за тези дни няма издаден Акт 10. Това означава, че дори надзорът не може да спази собствената си методология”, заяви Борис Бонев.

Инж. Тодор Тодоров нарече тези твърдения "несериозни".

„При едно строителство не може да се спира обекта за един ден и на следващия да се пуска отново. Това изисква мобилизация и демобилизация на строителя. В отделни дни, в които не е могло да се поставят определени видове настилки, ние не сме разрешавали”, каза още Тодоров.

Според него става въпрос за "пореден опит за набеждаване".