Нова песен, импровизиран плаж и десетки закачливи колажи – само част от народното творчество, родено от ремонтите в центъра на столицата. 384 дни. Малко над 20 милиона лева. Толкова бяха необходими за обновяването на емблематичната за София улица „Граф Игнатиев”.

Ремонтът нито приключи в срок, нито се оказа според очакванията на гражданите.

Снимка: bTV

Обяснението – строителните дейности не са приключили. Така в социалните мрежи се роди хаштагът „Хубаво е, но не е готово”.

Изненадващата поява на водна стена с чешма на площад „Гарибалди” се оказа също предизвикателство за вкуса на столичани. Не липсваха сравнения с надгробен камък.

Снимка: БГНЕС

Архитектурното решение се задържа по-малко от 48 часа. Близо 4 месеца обаче отнеха, за да се премахнат ограничителите покрай трамвайните релси. Хората ги сравниха с надгробни плочи и акули... и телевизионния сериал „На всеки километър”.

Снимка: БГНЕС

Десетки пострадаха от бетонните блокове. Сред тях е и съпругата на Александър Рогачев. Гневът след инцидента провокира мъжа и той откърти три от ограничителите. „Това беше моята гражданска позиция. Тази неправда трябваше да бъде премахната”, коментира мъжът.

Сега трамвайните релси по улицата се ограждат от 600 чугунени колчета. Според Рогачев улицата не е станала по-хубава, но поне е по-безопасна.

Естетиката също се оказа проблем. Особено на площада пред църквата „Свети Седмочисленици”. В социалните мрежи настилката беше сравнена с баня. Авторът на проекта арх. Иво Панталеев тогава защити новата визия: „Когато проектът се завърши и видите нюансите, които преливат от сиви към цвета на църквата, аз съм убеден, че Вие трябва да кажете „Страхотно е!”.

Снимка: Ладислав Цветков

Докато хората свикват с новия облик на града, подмяната на трамвайните релси на Графа и използваната вибрационна подложка доведоха до оставка и обвинение от прокуратурата за тогавашния заместник-кмет Евгени Крусев.

Сега на ход е съдът, който ще реши, ощетени ли са общината и гражданите.