В България 2020 г. освен под знака на пандемията, премина и под знака на огромна промяна за глухата общност у нас.

Всяка вечер в централните емисии новини, както и на брифингите на здравните власти и заседанията в Народното събрание, от екрана течеше превод на жестомимичен език.

„Тази пандемия събуди много сърца. Ние – глухите хора, се мобилизирахме и искахме да променим нашия живот. Това за нас беше един много добър шанс, който ни беше даден от всички медии. За нас беше важно да имаме информация в новините, за да знаем какво се случва и това беше едно от хубавите неща“, коментира в „Тази сутрин“ журналистът Иван Бургов от организация „Взаимно“.

Тази година той беше награден с приз „Застъпник на годината“.

Голяма крачка напред стана Законът за жестовия език, който на 12 ноември беше приет на първо четене, а през януари предстои да бъде гласуван и на второ.

Силвия Маринова, която е познато лице от ефира на bTV, разказа, че в тази битка заслугата е изцяло на глухата общност у нас: „Искам да пожелая на всички хора да имат вяра в доброто. Тук, в телевизията много често показваме това добро. Глухотата не е каприз. Тези хора могат абсолютно всичко. Единственият проблем е комуникацията, но пък има хора като нас, които превеждат. Те вече се чувстват равни с чуващия свят и като част от обществото“, сподели тя.