Петър Жотев е двукратен златен медалист на международни олимпиади по биология. През лятото на миналата година той беше втори в света на най-престижното състезание по природната наука. А само преди броени дни спечели за пореден път първо място на Националната олимпиада по същия предмет.

„Биологията ми е много интересна и много искам да продължа, да се занимавам с тази наука в университета, за да стана учен. Зад успехите ми седи не само таланта, но и сериозно учене, и упорита работа“, казва Петър Жотев.

Ученикът от 12 клас отделя голяма част от времето си за подготовка, когато „на хоризонта се зададе олимпиада“. Но умее и да си почива от уроците. Случвало му се е да пропуска подготовката по другите предмети в училище, заради биологията.

Снимка: bTV

„Радвам се на успеха на всички наши ученици. Петър беше шампион на България, когато беше в 10 клас. Той повтори този успех и в 12 клас, като се класира на първо място и то с 19 точки преди втория в класацията“, каза ръководителят на националния ни отбор по биология проф. Албена Йорданова.

За да продължи да се развива Петър Жотев има нужда от 120 000 британски паунда. Годишната такса в „Тринити Колидж“ на университета Кеймбридж, където вече и приет зда следва, е 40 000 паунда.

Снимка: bTV

Ако желаете да се свържете с Петър Жотев, за да му помогнете да събере нужната сума може да пишете на ръководителката на Националния отбор по биология Албена Йорданова на [email protected].

Може да подкрепите директно Петър на банковата му сметка BG27STSA93000026605443 – титуляр Петър Жотев.