11-класникът от Софийската математическа гимназия Петър Жотев спечели златен медал на Международната олимпиада по биология, която се проведе в средата на юли в Армения. 

Така той се нарежда на второ място в света, което е историческо постижение за България, откакто отбори участват на тази олимпиада. 

Петър се е състезавал с 250 други ученици от 70 държави от целия свят. 

“За това състезание стои много подготовка както организирана в биологическия факултет към СУ, така и в училище. Всеки участник отговаря сам за това”, каза той. 

Подготовката продължава цялата година, а интензивната подготовка е две седмици. 

“От дълги години подготовката на нашите олимпийци, участниците в Международната олимпиада по биология протича в биологическия факултет на Софийския университет, където аз, много мои колеги и много бивши олимпийци успяваме да предадем нашия опит”, каза един от ръководителите на отбора проф. Албена Йорданова, преподавател по биохимия в Софийския университет. 

Тя подчерта, че от сутрин до вечер нонстоп се решават казуси. 

“Цялата олимпиада е в рамките на два дни. Практически и теоретичен кръг, всеки от които трае по 6 часа. Резултатите ни бяха казани няколко дни след олимпиадата на голяма церемония. Изнервящото беше, защото победителите се казваха отзад напред, което беше много стресиращо”, каза Петър.

Гледайте повече във видеото.