Обратното броене до Коледа започна – остават 22 дни до светлия празник. Разбира се, най-важното е да споделим време с близките си, но още по-хубаво би било да бъде в празнична атмосфера. Любима част от нея е коледната елха.

Снимка: bTV

„Хората масово желaят да си купят жива елхичка с коренова система, за да може след празниците да се посади в двора и да ѝ се радват с години“, обясни Анатолий Елев, директор на Държавното горско стопанство-Смилян.

Най-важното за живите елхи е климатизацията. След като се закупи жива елха, тя се държи на балкон или тераса около две седмици. Наблюдава се да не остава суха и да се полива. Дни преди празниците може да се внесе в дома на топло.

Важно е да не се претрупва елхата с много украса и най-вече с лампички, тъй като изсушават самите иглички и те окапват по-бързо. Елхите трябва да стоят далеч от отоплителни уреди като печки, парно или климатици, уточняват от Държавното горско стопанство.

Снимка: bTV

„За да може плантациите да станат годни за коледни елхи, има трябва около 7-8 години да престоят в разсадника. Още 4-5 години в семенищата. Около 12-13 години са необходими, за да произведем коледна елха“, допълват оттам.

Ако някой желае да си купи елха от разсадника, за нея се издава задължителен превозен билет, който доказва законния ѝ произход. Елха с корени в саксия струва 22 лева от ловното стопанство. Фиданките се използват и за залесяване на горите.