Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще има даде време да го приемат. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ служебният министър на икономиката Крум Зарков.

Засега е ясно, че във вторник БСП ще върне третия мандат за съставяне на редовно правителство неизпълнен. Президентът Румен Радев трябва да разпусне 48-ото Народно събрание, да насрочи избори и да назначи нов служебен кабинет. В Конституцията няма конкретни срокове в които трябва да издаде тези укази.

Според Зарков народните представители могат да дадат знак на държавния глава, ако включат в дневния ред на извънредното си заседание във вторник законопроектите за първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

„Факторът време е по-маловажен от фактора воля. Ако се констатира и това може да стане много бързо – още вторник или сряда, че има в това Народно събрание повече от половината присъстващи, които имат волята да освободят България от този товар. Защото този въпрос е страшен товар за България и за всеки един български гражданин. Ще влетим в центъра на Европа, ще имаме добри доклади, ще минем на друго ниво, ако има половината от присъстващите отговорни депутати, то съм сигурен, че няколко дена са достатъчни, не е нужно месеци. Сега дали изборите ще са последната седмица на март , или първата на април, или втората на Април. Според мен е второстепенен въпрос спрямо това, което ще спечелим с този закон”, коментира Зарков.

По думите ма 48-ото Народно събрание няма да има време да приеме антикорупционния закан и една от причините е максимално разтегнатия срок за предложения между първо и второ четене – три седмици. 

Гледайте цялото интервю във видеото!