Начало на 32-ото издание на театралния фестивал „Варненско лято“. Сред десетките селектирани спектакли е и „Хага“ на Галин Стоев. Тази вечер Народният театър представя постановката на варненска сцена.

Антивоенната постановка „Хага“ е под режисурата на Галин Стоев и спечели награда „Икар“ за най-добър спектакъл.

„Очаквах резонанс и той се получи изключително интересен. Самият проект е много необичаен, доста краен, изключително смешен и зловещ едновременно. Пласирайки го в контекст, в който обществото е изключително поляризирано, мисля, че беше важно театърът да се позиционира и да предизвика този резонанс, който е и дълбоко емоционален“, каза режисьорът Галин Стоев.

Пиесата от Саша Денисова, създадена след избухването на войната в Украйна, беше едно от събитията на 2023 г. в българския театър. За ролята на руския президент Владимир Путин е избрана жена – актрисата Радена Вълканова.

„Радена е истински боец и една от най-интересните актриси на своето поколение и на българския театър. Идеята Путин да бъде изигран от актриса е заложена в самата пиеса от авторката Саша Денисова. Във всички други постановки по света също играе жена. Радена прави изключителна роля, да се играе Путин е много трудно. Самият той като персонаж е дълбоко безинтересен. Това не е лесно да бъде изиграно и мисля, че тя прави великолепна роля“, отбеляза режисьорът.

Историята в постановката е разказана през погледна на дете.

Снимка: bTV

"Когато едно дете преживее ужаса, за който всички ние можем само да гадаем, от това дете остава един поглед, който ни гледа в уплах, всички нас. Ние всички дължим някакви отговорни на този поглед и на това дете. Това е дете, което трябва много бързо да порасне. Това дете ни превежда през лабиринт като Алиса в страната на чудесата. Вместо в страната на чудесата ние минаваме горе-долу през ада. Понеже е поглед на дете в него може да има много фантазии и хумор. Когато дете разказва в него има огромна доза невинност и тя е може би най-силното обвинително слово срещу случващото се“, допълни Галин Стоев.

Театралният фестивал „Варненско лято“ продължава до 15 юни и ще завърши със специално участие на сина на Чарли Чаплин – Юджийн Чаплин.