Тази седмица Великобритания стана първата страна, в която започна широкомащабна кампания по ваксиниране срещу COVID-19 с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Надеждите са така да се постави началото за връщането на света към обичайния му ритъм на живот. Масовата имунизация на Острова е доброволна и напълно безплатна. 

Вече 10 хил. души са направили своя избор. След като двама медицински работници, получили ваксината, се почувстваха зле – от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти заявиха, че препаратът не трябва да се използва върху хора, които са имали алергични реакции към медикаменти или храна. Мярката е предпазна, докато случаите се разследват.

Въпреки че близо 60% от британците са на мнение, че наличието на ваксина е основание за оптимизъм, на Острова се развихриха най-различни конспиративни теории. Само няколко часа, след като 90-годишната Маргарет Кийнън стана първата, която се ваксинира срещу COVID-19, се появиха и първите фалшиви новини по неин адрес. 

Първата конспиративна теория, която се появи в социалните мрежи беше, че истинската Кийнън не е жива и е починала през 2008 г. След това се появи теорията, че жената и медицинската сестра, която ѝ инжектира ваксината, са били изиграни от актьори, като някои онлайн потребители дори проследяват самоличността на актрисата, за която се предполага, че е влязла в образа на възрастната дама. 

Има и твърдения с причудлив оттенък. Онлайн потребители коментираха, че съдейки по начина, по който Маргарет държала ръцете си, конспираторите заключиха, че 90-годишната жена е илюминат. 

Вторият човек, получил ваксината в Обединеното кралство, беше Уилям Шекспир. Антиваксърите бързо декодираха името му, за да открият и подчертаят някаква връзка с... Бил Гейтс, основателят на „Майкорософт“, който според много противници на ваксините стои зад пандемията от коронавирус, а чрез имунизацията – той иска да проведе глобален експеримент за контрол на населението на света чрез инжектиране с микрочипове.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обеща да се бори с дезинформацията относно ваксините, а компаниите зад социалните мрежи се ангажираха да се справят с проблема с групите на антиваксърите, за да дадат шанс на науката да помогне в този тежък момент.