Вчера във Великобритания започна масово ваксиниране на населението. За първи път се появи и документ със страничните реакции от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех".

Исторически момент за Великобритания и света – това са реакциите на вестниците днес, след като жена стана първият човек в света, получил ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" срещу COVID-19.

Маргарет Кийнан ще навърши 91 г. следващата седмица и сподели, че това е най-хубавият подарък за рождения й ден. Благодарение на ваксината ще може да прекара предстоящите празници с близките си. Втората доза ще получи след 21 дни. 

Вторият човек, който се е имунизирал, носи името Уилям Шекспир.

От САЩ дойде обаче и първият документ, в който са описани първите странични ефекти от ваксината на „Пфайзер“, която е тествана сред 43 000 доброволци с различен здравен статус.

Днес там има заседание на Американската агенция за храните и лекарствата, на която трябва да бъдат представени факти за реакциите, за да бъде получено разрешение за полазване на ваксината.

По-забележими реакции е имало в не повече от 4,6% от ваксинираните, като това се е случвало след втората доза и при хора над 55 години. Реакциите са били най-често зачервяване на мястото на инжекцията, лека отпадналост, главоболие, болка в мускулите, тръпки в ставите и др.

До края на седмицата се очаква да бъдат поставени 800 000 ваксини във Великобритания, а до края на годината да достигнат 4 милиона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!