90-годишната Маргарет Кийнан стана първият официално ваксиниран човек в света с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Това се случи в 8:31 ч. българско време.

Така Великобритания стана първата страна, в която започна широкомащабна програма за ваксиниране на населението срещу COVID-19.

С надежда започна днешният ден, когато медицинската сестра Мей Парсънс от болницата в Ковънтри направи „най-големият подарък“ за предстоящия след седмица 91 рожден ден на Маргарет Кийнан. 

Снимка: btvnovinite.bg

По същото време в Белфаст, столицата на Северна Ирландия беше ваксинирана медицинската сестра Джоана Слоун.

В Шотландия - анестизиологът д-р Кейти Стюарт, а в Уелс ваксина получи 48-годишният социален работник Крейг Аткинс.

Първоначално в 50 болници в Обединеното кралство ще се ваксинират хора над 80 години, здравни работници и  медицински персонал. Първият етап от програмата има за цел да защити най-уязвимите.

Допреди четири години 90-годишната Маргарет е работела в бижутески магазин, а днес вече е щастлива, че ще може да бъде с близките си на Нова година, след близо 12-месечна изолация.

„Бих казала, направете го. Направете го, защото е безплатно и е най-хубавото, което се е случвало в сегашния момент. Щом аз мога да го направя, вие също можете“, казва Маргарет.

Снимка: btvnovinite.bg

Вторият ваксиниран беше 81-годишният Уилям Шекспир. Той се имунизира срещу вируса в болница на 30 километра от родния град на прочутия си съименик.

Това провокира типичното британско чувство за хумор и в социалните мрежи се появиха коментари свързани с пиесите на Шекспир с актуализирани заглавия като „Укротяване на грипа“ и „Двамата КОРОН-ци“.

Въпреки всеобщия оптимизъм, британския премиер не пропусна да се обърне и към близо една-трета от британците, които изпитват недоверие към ваксината.

„Знам, че има огромен брой хора, които се наричат антиваксъри. Това е напълно погрешно схващане. Ваксинирането е безопасно, то е правилно, хубаво е за вас и за цялата страна“, заяви той.

До края на седмицата се очаква да бъдат поставени 800 000 ваксини, а до края на годината да достигнат 4 милиона.

Медиите с любопитство следят кралското семейство на Великобритания Принц Уилям и съпругата му Катрин, които са на обиколка из страната с влак. Тя има за цел да подкрепи работата на медицинските работници и да им вдъхне кураж.