Новият роман на Георги Господинов "Времеубежище" вече е под печат и ще бъде в ръцете на неговите почитатели само след дни – на 29 април.

„Аз пиша бавно романи. Той се явява девет години след „Физика на тъгата“. За човек като мен, който обича миналото, той е някаква раздяла със света от вчера. В този смисъл не беше лесно да го пиша, защото в него миналото не е просто спокойно убежище, в което можеш да останеш. Има скрита опасност там“, разказа в „Тази събота“ Георги Господинов.

„Опасността е от това да събудиш демоните му и да го преизмислиш отново, защото никое минало не е невинно, ако искаме да го живеем сега. В същото време трябва да мислим по тези неща в момента. В момента ни се случва смесване на минало и настояще“, каза още писателят.

„Всяка книга е свидетелство за времето, в което е написана. Надявам се, когато излезем от тази криза и от стаите си, да отворим книгите и да прочетем какво ни се е случило“, допълни Господинов.

„Бях започнал да пиша романа три години преди кризата. Това беше заглавието, което беше в самото начало. Много хора ми казваха, че е малко тежко. Думата е от 2011 г., но е актуална и сега“, разказа писателят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!