Емилияна Станкова от Перник е сред кандидатите за най-красива абитуриентка и е завършила с отличие. Тя е изключително усмихнато и силно момиче, отношението ѝ към живота е вдъхновяващо за всички.

Ако можеше да съдим само по усмивката и духа на човек, нямаше да предположим пред колко битки са се изправили Еми и семейството ѝ. Тя обича да е с хора, да споделя, да се забавлява. Има самочувствие, обича да учи и не се срамува от камерите.

„Смятам, че такива хора трябва да се показваме на света и сме равни с всички останали“, казва Емилияна Станева.

„Моята сила идва от моите близки и от това, че аз приемам живота като един скъпоценен дар. Много го обичам“, казва тя.

След раждането на Еми, лекарите не дават точна диагноза на родителите ѝ.

„Когато съм се родила, са ги посъветвали да се откажат от мен, защото е "нямало да живея повече от година-две". Но пък ги изненадах, тази година ставам на 22! И като цяло голям инат съм си“, споделя младата жена.

 

„Казаха, че има малък дефект на гръбначния стълб, който се оперира и че ще се оправи. Да, но дефектът се оказа огромен - един от най-тежките случаи в България. Първата операция ни спаси живота и след това последваха още операции и така“, коментира бащата на Еми Станислав Станков.

„Може би най-трудният момент за мен беше, когато бях малка и зададох въпроса "Аз защо не мога да ходя?". Той просто се разплака и не можеше да ми опише какво се случва. Аз бях много малка и въобще не разбирах какво става, не разбирах, че може да съм така цял живот. И ми беше изключително трудно, защото виждах много лоши погледи и просто не можех да разбера защо хората се държат така“, споделя Емилияна.

„Живеем в свят на битовизми и на материално. Хората се замислят за дребни неща, които въобще не ни касаят. Има много хора, които се гордеят с това, че са богати. Те си мислят, че са всичко, а де факто са равни на всички останали и не са нещо повече“, смята още тя.

Благодарение на усилията си и отдадеността на учителите ѝ Емилияна успява да завърши с отличие Природоматематическата гимназия в Перник.

„Тя завършва с успех 5,83 в дипломата си за средно образование, което е невероятен успех, защото тя се обучава по индивидуален учебен план и посещава часове на брой колкото една трета от часовете на редовните ученици“, коментира класният ръководител на момичето Румяна Ачанова.

„Нейните успехи са просто невероятни. Тя получи свидетелство за професионална квалификация, като защити един дипломен проект. Направи уебсайт за продажба на детски играчки“, казва още учителката.

„Най-любимите ми предмети бяха английският, химията, програмирането, физиката. И сега пак искам да се занимавам с компютри нещо, без значение какво. Възпрепятства ме това, че е редовна форма на обучение, а пък искам да е задочна. А и финансите - и за там си трябват финанси, знаете как е“, коментира Емилияна.

Нейният баща казва, че основната борба за семейството в момента е с държавата.

„Защото държавата е абдикирала от тези хора. От хората с увреждания, от децата с увреждания. Тя вече е пълнолетна и държавата хвърля една пенсия от 650 лева и казва "Оправяй се", коментира Станислав Станков.

„Трябва да се мисли за интеграция на тези хора. Тя да не е само в училищата, а и как да започне работа. Да може да излезе самостоятелно от вкъщи. Да може самостоятелно да отиде до училище с някакъв транспорт, защото в този транспорт то ще има и социалните контакти“, казва още той.

„Да могат тези хора да посещават концерт, театър и така нататък. Първо достъпна цена никъде няма, а и този човек не може да посети нищо, защото билетът му е 50 лева. Ние сме имали такива случаи – чували сме "Ние не сме предвидили такава отстъпка!" Е вие от тези хора ли пари ще изкарате?!“, пита бащата на Еми.

„Аз поне не съм видях човек в инвалидна количка, на проходилка или с патерица да работи в магазин или в кафене. Това на Запад е нещо нормално. С една дума няма политика за хората с увреждания“, казва още Станислав.

„Изключително благодарна на живота, че съм срещнала хора като мен, които много ми помагат. Познавам много успешни хора, които тренират баскетбол, тенис, участвали са в Олимпийски игри, уникални хора. И благодарение на тях аз успявам да се стимулирам и да се приема, каквато съм и да се заобичам“, казва Емилияна.

„Мечтая си да стана филмова актриса. Даже имам любими актьори и актриси, с които искам да се снимам във филми. Искам да участвам със Захари Бахаров и Мариан Вълев от "Под прикритие". Със Силвия Лулчева, с Яна Маринова и с много други и се надявам да успея, защото това ще е сбъдната мечта“, споделя момичето.

Станислав казва, че е най-силно впечатлен от волята на дъщеря си - от желанието ѝ за живот и борбата, която иска да води, за да се промени нещо към по-добро. И не само за нея, а за всички хора с увреждания.

bTV направи специална изненада за Еми, за да ѝ покаже, че мечтите се сбъдват – специално обръщение към нея направи актрисата Яна Маринова.