Тази седмица световното кино загуби един ярък образ, а България - едни искрен приятел.

След боледуване от наскоро настъпило онкологично заболяване на 72 години почина британският актьор Бен Крос.

Христо Димитров е създател и продуцент на ансамбъл "Българе", както и приятел и съмишленик на Бен Крос. Двамата се запознават случайно.

„Той казваше, че иска като Джеймс Баучер да умре в България. Неговият завет беше, ако е възможно, да бъде до него на Рилския манастир, където му е гробът. По всяка вероятност там ще разпръснем праха му. Негово желание е да бъде кремиран и прахът му да бъде разпръснат точно, където е неговият сънародник. Двама ирландци, които са направили за България страшно много“, каза Христо Димитров.

По думите му Бен Крос е доказателство, че България е невероятна държава – и по отношение на хората, и по отношение на фолклора и изкуството, и по отношение на историята ни през вековете.

„Той искаше да бъде българин, да бъде войвода. Искаше да вземе български паспорт и да целуне знамето“, разказа още Христо Димитров.

На фестивала на народната носия в Жеравна преди две години Бен Крос се ожени за любимата си – Деяна, спазвайки обичаите на традиционната българска сватба.

Актьорът е познат от многобройните си филми в киното. Едни от най-запомнящите се са "Огнените колесници" - носител на четири награди "Оскар", както и "Стар Трек" и "Първият Рицар".

В спектакъла "Осмото чудо" на ансамбъл "Българе" Бен Крос изигра ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер.