Националната кампания на УНИЦЕФ под надслов „Някои деца не мечтаят за играчки“ продължава до края на януари с втората т.нар. „ехо“ кампания, подкрепена от bTV.

Целта е всяко дете да има достъп до образование и да е защитено от насилие.

Николета Гатева е едно от лицата на кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на грижата, закрилата и приобщаващото образование. Тя е с мускулна дистрофия. Придвижва се с помощта на инвалидна количка. В училище не остава сама, защото ако доброто имаше отражение в огледалото, то там щяхме да видим учителите и съучениците ѝ, които са винаги до нея.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всяко едно дете заслужава да е сред връстниците си, да израсне сред своите съученици, като това е за тях плюс и бонус. Правим всичко възможно деца като Николета, и не само такива деца, да имат този равен достъп до образованието и да са сред своите приятели“, казва Васил Тодоров, учител по история и цивилизация и класен ръководител на 6Б клас в 108. СУ „Никола Беловеждов“.

Снимка: btvnovinite.bg

Официално общият брой на децата с увреждания и специални нужди в системата на предучилищното и училищното образование е над 27 000. От УНИЦЕФ отбелязват, че в България липсват програми за пълноценна среда за развитието на всяко малко дете.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорката на училището Лилия Тодорова се връща в спомените си, когато помага на най-добрата си приятелка да се придвижва по кабинетите в гимназията. За да не се налага това в 108. СУ преди три години тя въвежда промяна в една от паралелките с дете с церебрална парализа.

„Взехме решение с колегите специално тази паралелка да бъде в един кабинет като класна стая и вместо децата да се движат в кабинетите учителите ги посещават, с изключение на предмети, които трябва да бъдат в специализиран кабинет, какъвто е информационните технологии“, обясни Лилия Тодорова.
Промяната се случва и за паралелката на Николета.

Снимка: btvnovinite.bg

От УНИЦЕФ призовават да запазим духа на толерантността през цялата година, а не само на Коледа.

„Има деца, които по празници и по Коледа не мечтаят за подаръци, а за повече грижа, за повече добро отношение, приятелство, разбиране, приемане и това са неща, които не можем да купим, но пък можем да вложим усилие и да се научим да го правим. Коледа приключи, но кампанията продължава“, коментира Мария Янкова, програмен директор „Образование“ в УНИЦЕФ България.