УНИЦЕФ организира знакови кампании в навечерието на коледните празници. Дядо Коледа слага син костюм и става посланик в подкрепа на уязвимите деца и техните семейства. 

Снимка: bTV

„Той ще помага за всички кампании, които искаме да продължим и в следващата година. Фокусът е за това как деца пишат писма до Дядо Коледа и искат свои любими играчки, но има и деца, които не могат да получат неща от Дядо Коледа. Той не може да им ги предостави, но може да помогне заедно с всички, които работим за УНИЦЕФ, да се сбъдват - да имат защитено жилище, мама и тате вкъщи, да се чувстват спокойни, да имат достъп до образование и здравеопазване“, разказа Елена Петрова, актриса и посланик на УНИЦЕФ.

„Това е един общ апел към някои от ключовите каузи на УНИЦЕФ, свързани с ранното детско развитие, закрилата и качественото образование. През лицето на Дядо Коледа и в коледния дух и магичното вярваме, че заедно можем да постигнем повече за децата“, допълни Мария Янкова, програмен директор „Образование“ в УНИЦЕФ.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

УНИФЕЦ работи в тясно сътрудничество със „зона заКрила“ и Асоциация „Анимус“, където всяко семейство, преживяло насилие, може да получи правна закрила и психологическа подкрепа.

„40% е увеличението на домашното насилие от началото на тази година. Тя е белязана с много брутални насилия, но в тези зони е шансът за нов път, нов живот и рестарт. Най-добрият пример е личната история. Историята на Цвети е една от многото, която след дългогодишно системно малтретиране от своя съпруг успява да избяга една вечер след поредна заплаха и побой. Той ѝ казва, че ще я убие. Пътувайки в кола към гора, тя скача в движение и така успява да се спаси“, разказа Елена Петрова.

В програмата „Стъпки заедно“ на УНИЦЕФ всяко училище работи с външен ментор, който помага за изграждането на защитна мрежа за децата в училището. Програмата включва както ученици, така и родители, и учители.

„Имаме нужда от подкрепата не само на дядо Коледа, а от цялото общество. Споделянето на доброто е бягане на дълги разстояния с препятствия и е хубаво да тичаме заедно в името на най-важния отбор – децата. Всички могат да бъдат благодетели и да проявят щедрост и да продължат да ни подкрепят. Най-безпощадното огледало е това на децата и ако се огледаме в тях, там ще видим не само тези, които печелят медали и имат страхотни учители, но и много уязвими деца“, допълни актрисата Елена Петрова.

Снимка: bTV

Вижте във видеото историята на Вера, която е подложена на тормоз в училище, а след това става миротворец в програма „Стъпки заедно“.

Всеки, който желае да подкрепи кампаниите на УНИЦЕФ, може да го направи на техния сайт, както и чрез СМС.

Снимка: bTV