Българският аниматор Тео Ушев, който през 2017 г. бе номиниран за "Оскар" за най-добър анимационен филм, снима игралния си дебют "φ1.618" в България.

Операторът на bTV Добромир Иванов беше единственият, допуснат да прекара два дни на снимачната площадка на филма.

„Видях едни хора, които работят с огромно удоволствие и любов към това, което правят. Всичко се случваше толкова лесно“, разказа той.

Тео Ушев от години живее в Канада, където създава "Сляпата Вайша" по текст на писателя Георги Господинов. За новия си филм обаче е избрал да се върне в родината си и да работи с изцяло български екип.

"φ1.618" също е екранизация по роман - в основата му е текстът на Владислав Тодоров "Пумпал". Тодоров е автор и на романите "Дзифт" (екранизиран от Явор Гърдев) и "Цинкограф" (пренесен на голям екран от Емил Христов със заглавието "Цветът на хамелеона").

В актьорския състав за филма на Тео Ушев са Деян Донков, Мартина Апостолова и Васил Дуев, а снимките на антиутопията стартираха на 9 септември.

Teо Ушев казва за себе си: "Занимавам се с изобретяването на картинки и изпълването им със съдържание" и добавя, че в момента му е по-приятно да режисира, отколкото да рисува. Артистите, с които танцуваме един танц и аз съм много щастлив с тях - всеки един ден те ме изненадват с това, което правят".

Декорациите и костюмите на филма напомнят класиките "Кин Дза Дза" и "Лудият Макс", а за крайния резултат Ушев казва: "Представям си го като сюрреалистична приказка за деца от 9 до 99 години."

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!