С резолюция на Европейския парламент Русия беше определена като „държава, спонсор на тероризма“ и „държава, която използва терористични средства“. Текстовете бяха подкрепени с 494 гласа, 58 депутати гласуваха - против.

Сред тях и петима български представители от БСП - Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, Елена Йончева и Сергей Станишев.

„Всяка война е ужасна. И двете страни използват средства, които са далеч от класическата война“. Това заяви в „Тази неделя“ бившият председател на ПЕС Сергей Станишев.

„Инцидентът с ракетата, която падна в Полша, ни държеше на крачка от разширяване на конфликта. Трябва да се търсят методи за преговори“, добави той.

Според него резолюцията, обявяваща Русия за „държава, спонсор на тероризма“, отдалечава мирното решение.

„Русия нападна Украйна и затова ЕС и България подкрепят Украйна, но това не решава конфликта. Той може да се проточи с години, а при ескалация да повлече и други държави“. Станишев подчерта, че всяко военно престъпление трябва да бъде разследвано.

Шенгенското пространство

„България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави“, коментира Станишев.

„Моята препоръка е в момента да се насочи вниманието в Нидерландия, Швеция и Австрия. Трябва да се действа незабавно. Трябва да сме активни и последователни“.

Членството в Шенген и еврозоната ще е финал на евроинтеграцията, а ако това не се случи е възможно страната ни да бъде изтласкана в периферията, допълни евродепутатът.

Според него политическата криза и задаващите се пети парламентарни избори в кратък период от време ни превръща „в болния човек на Европа“.

Вътрешната политика и БСП

„Няма съвършена методика на гласуването, но най-важното е системността. Видяхме пороците на хартиеното гласуване. Сега три пъти гласувахме с машини. Ако има съмнение, нека се сложи повече контрол. Опасявам се, че ще се върне смесеното гласуване“, обясни Сергей Станишев.

Той ще остане ангажиран с Българската социалистическа партия.

„Нещата в левицата трябва да се решават поетапно. Първото предизвикателство е пред БСП след поредицата лоши резултати. Обяснението с машинното гласуване е крайно незадоволително. В момента имам притеснение, че смесването на темите за левицата и БСП може да се използва от настоящото ръководство“.

„За мен най-важният въпрос е какво БСП може да предложи на хората. Всичко останало е вторичен въпрос. Свалянето на Корнелия Нинова няма да ни реши въпросите“, коментира той.