Тревога, въпроси и предпазливи реакции след като ракета се взриви в Полша, близо до границата с Украйна. Неизвестното до вчера малко полско селце Пшеводов изправи света на нокти, след като за първи път на територия на НАТО падна ракета от началото на руско-украинската война.

След разследванията в днешния ден става ясно, че този инцидент е плод на случайност и няма причина за допълнителни реакции от страна на Запада и съюзниците от НАТО.

Страх - това изпитват повечето хора в малкото полско селце Пшеводов, след като ракета падна в селскостопанска ферма и уби двама души. Там всички познават загиналите. Матеуш Зуб също е работел на силозите.

„Обадиха се колегите. Разбрах, че ги е ударила ракета. После ми казаха, че са мъртви. Това можеше да съм и аз“, заяви Матеуш Зуб, колега на загиналите.

„Кой не би бил изплашен? Всички се страхуват, защото сме най-близо до границата“, каза Ришард Турчаник.

Анализът на данните от сателитното наблюдение и наблюдения на патрулиращ самолет на НАТО показват, че експлозията най-вероятно е причинена от отклонила се ракета за противовъздушна отбрана на Украйна С-300. От Варшава подчертаха, че смятат инцидента за изолиран и ще го разследват съвместно с Вашингтон. Киев също поиска достъп.

„Трябва да участваме в съвместните разследващи групи. Особено, ако се твърди, че ние сме виновни“, каза Володимир Зеленски.

„Това е разследване, което се води от полски и американски експерти, и ако някой трябва да бъде допуснат да участва, ще е необходимо съгласието на двете страни“, отбеляза полският президент Андрей Дуда.

Киев твърди, че има доказателства, че ракетата е руска, но не представи повече информация. Това беше и първоначалната версия вчера вечерта. Русия категорично отрича.

„Свидетели сме на истерична русофобска реакция, която не се основава на никакви реални факти“, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Заради напрежението полският посланик в Москва е бил привикан в Министерството на външните работи на Русия.