Окончателно - България и Румъния отново ще бъдат блокирани за Шенген. Според обявения тази вечер дневен ред на Съвета на министрите по правосъдие и вътрешни работи ще се гласува отделно за Хърватия и по друга точка от дневния ред - за България и Румъния.

Това на практика означава, че двете държави ще бъдат отново отхвърлени. Финалното решение ще бъде взето на заседанието на Съвета на 8 декември.

Според Европейската комисия и България, и Румъния от години са технически готови за присъединяване към Шенгенското пространство. 

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново потвърди тази позиция в телефонен разговор с президента Румен Радев и изрази подкрепата на Брюксел. 

Австрия и Нидерландия официално и Швеция неофициално обаче се противопоставят и на 8 декември най-вероятно ще гласуват против.

На извънредната среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на 27-те в Брюксел днес вътрешният министър Иван Демерджиев обсъди въпроса с колегите си от тези държави.

През Средиземно море тази година са влезли 90 000 мигранти, или два пъти повече от предходната. Другият маршрут е Балканският - от Турция през България и другите съседни държави. Днес в Сърбия на границата с Унгария, след престрелка между полицаи и каналджии, беше задържана група от 600 нелегални мигранти.