Франция подготвя проект за национална стратегия за справяне с някои от неочакваните тежки последствия от епидемията с коронавируса. Сред тях е рязко увеличеният брой на насилие срещу жени и деца по време на локдауна. 

Франция най-напред анализира последствията от първата карантина през пролетта. Социологически проучвания доказват тенденциите и през втората карантина, от която страната сега започва поетапно да излиза.

Оказва се, че има катастрофално влошаване на ситуацията в две посоки – психологическото здраве на французите и рязкото увеличаване на случаите на домашно насилие. Оказва се също, че много често двете теми се съчетават. 

До преди началото на тази година, т.е. преди коронавирусът да стигне до Европа, около 10 % от французите са преминавали през фаза на депресия за една година. От началото на епидемията броят им се е увеличил повече от два пъти. Сега 21 % от французите заявяват, че преминават през депресия. 

Ръстът на случаите на домашно насилие е 30%. В това число са посегателствата над жени и деца. И още част от статистиката, която се взима особено сериозно в момента от властите – рязко се е покачил броят на опитите за самоубийство при децата и тийнейджърите под 15-годишна възраст.

Затворените магазини, кина, театри, музеи, училища до голяма степен обясняват невъзможността на потенциалните жертви на домашно насилие да търсят възможност за спасение. 

По време на карантина обаче остават отворени големите хранителни магазини. Във Франция в много голяма част от тях вече са създадени кабини, в които могат да се подават жалби и да се търси спешна помощ. Достатъчно е само жертвата на насилие дискретно да сигнализира на служител от магазина, че търси помощ.