Според последните статистически данни средната възраст на учителите у нас е под 50 години. Но означава ли това, че младите учители са задържат в професията?

Йоана Енчева е на 23 години, но вече преподава в Националната гимназия за древни езици и култури.

Учител е от две години насам, навлиза в учителската професия още докато е студентка в 4. курс. Предизвикателствата не я притесняват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Относно заплащането. Може би със сигурност това има влияние, но всъщност един истински отдаден учител, който е призван да бъде такъв, не би бил в образователната система за пари“, казва младата учителка.

Въпреки че да си учител е мисия, увеличаващите се учителски заплати се отразяват на сектора.

За периода 2023/2024 работещите в образованието са малко над 83 000 учители, малко над 4000 директори и малко над 7000 други специалисти.

Снимка: btvnovinite.bg

Средната възраст на преподавателите в Националната гимназия за древни езици и култури е 39 години.

Но доайени като Адриана Бонева са пример за учениците. Тя преподава изобразително изкуство и история на изкуствата от близо 30 години и се стреми да предава опита си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Младите хора искат всичко в момента. Всички сме се учили в процеса на работата. Така че за мен някои ще останат и ще продължат, а други по пътя ще намерят следващата среща или спирка в живота“, коментира Бонева.

Съмненията на Адриана се потвърждават и от националната статистика. Според МОН за последните три учебни години броят на младите преподаватели пада.

За периода 2020/2021 са били общо 19 138, докато 2022/2023 са с почти 3000 по-малко.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако направим сравнение с годините преди COVID-19, ще разберем, че младите учители за последната учебна година са с 10 000 повече, отколкото през 2018 г.

Сред учителите, започнали да преподават след COVID пандемията, е и Владимир Илиев. Той е на 25 и преподава вече трета учебна година български език и литература в 131. училище в столичния кв. „Младост 4“.

Снимка: btvnovinite.bg

„По този начин мога да възпитам, по този начин мога да съградя ценностна система и това е най-важното за нас учителите в училище“, казва младият преподавател.

Според него заплащането е фактор, но не основен за нарастващия брой млади учители.

Не скрива и проблемите пред професията.

„На първо място с тази цялата бумащина, тя пречи на нас учителите, което някак си ни отдалечава от самата професия, от самия метод на преподаване. Ние станахме едни администратори, което е изключително тъжно“, казва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Благодарение на учители като Йоана Енчева и Владимир Илиев средната възраст на преподавателите у нас постепенно пада. Според Министерството на образованието и науката за 2023/2024 средната възраст на българския учител е 48 години.

Какво е положението в училищата извън София – гледайте във видеото!