Въпреки предупрежденията на Националния оперативен щаб да сме дисциплинирани и да не пътуваме без причина за предстоящите три почивни дни 40 хил. автомобила напуснаха София, а близо 8 хил. граждани бяха върнати.

Днес на изхода на столицата в посока АМ „Тракия“ движението е спокойно.

Няма нито един върнат автомобил.

„Свидетели сме на безпрецедентно развитие на българската икономика. Хиляди софиянци напускат столицата, за да търсят работа. Ако положението беше в посока София, то сега е обратно“, коментира иронично Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според него гражданите са тръгнали на път от София към родните си места. Той смята, че МВР адекватно са успели да приложат мерките, въведени от Закона за извънредното положение.

Въпреки това Милчев смята, че не сме успели да създадем и законодателство в сферата на пътната безопасност. Той подчерта, че у нас трябва да се обърне повече внимание на маркировка, знаци и пътна безопасност.

„Каквито и мерки да предприеме „Пътна полиция“, докато не се оправи административно-наказателният кодекс, да се получават адекватни наказания, ще се въртим в един омагьосан кръг“, уточни експертът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!