Изследванията на българските пациенти, прекарали коронавирусна инфекция, показват, че миокардит не се среща като последствие от заболяването, а перикардит имат много малък брой хора. Това обясни в „Тази събота“ кардиологът д-р Зоран Станков. 

По думите му често излекувалите се от COVID-19 имат сърцебиене, причината е, че дихателната им система не е на 100% възстановена. 

„Възрастта води със себе си доста придружаващи заболявания, които са основни рискови фактори и увеличават процента на смъртността при тези пациенти. Изненадващо е, но най-много са починалите пациенти със сърдечна недостатъчност, те са повече и от пациентите с белодробни заболявания“, уточни д-р Станков. 

Кардиологът посочи, че коронавирусната инфекция води до тромбоза на микросъдовете и това е основната причина да се изписват антикоагуланти за разреждане на кръвта. Те се назначават профилактично. Той заяви, че основният въпрос е колко дълго пациентите трябва да приемат такива препарати, след като са се преборили със заразата. 

„Пациентите, които са го изкарали тежко и все още не са в добър физическа капацитет, според някои данни, е добре да приемат поне 45 дни антикоагулантното лечение. Няма протокол и при всеки пациент се преценява индивидуално кога медикаментите да се прекратят“, добави той.

Според него след преболедуване на заразата задължително трябва да се проследява от лекар възстановителният процес, защото все още не са ясни страничните ефекти от заболяването. Д-р Станков препоръча непосредствено след изтичане на карантината пациентите да посетят кардиолог и да си направят пълни кръвни изследвания.

Лекарят отчете негативната тенденция, че заради пандемията хората се страхуват да отидат на профилактичен преглед. Още за новите тенденции при лечението на COVID-19 вижте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!