COVID-19 засяга до голяма степен не само белите дробове, но и сърцето. Това показва актуално немско проучване на Университетската клиника във Франкфурт.

Лекарите са изследвали 53-ма мъже и 47 жени след прекарана коронавирусна инфекция. Или общо 100 души на средна възраст от 49 години.

Всички пациенти са били изследвани между 2 и 3 месеца, след като са преболедували инфекцията. При 78% от изследваните пациенти е открито увреждане на сърцето! А при 60% от тях е установен дори миокардит – тоест възпаление на сърдечния мускул.

Според учените, провели изследването, степента на увреждане на сърцето не зависи от това колко тежко сме прекарали коронавирусната инфекция, защото от изследваните 100 души, 67 са били на домашно лечение, почти без симптоми. А останалите – в болница, но със средно тежки симптоми.

Докладвани са и случаи на инсулти и бъбречна недостатъчност при пациенти след прекаран COVID-19.

Специалист по образна диагностика в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ доц. Камелия Генова обясни, че лесната уморяемост продължава доста дълго след преболедуването. Намаленият двигателен капацитет и невъзможност за извършване на обичайни физически дейности също са често срещани след преболедуване на заразата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!