Скандалът с „високо напрежение“. Протести, блокади на ключови пътни артерии, разговори и преговори, както и един вот на недоверие за пътя по който да поеме българската енергетика.

След 14 дни недоволство властта, синдикатите, енергетиците и миньорите си стиснаха ръцете. Какво се случи по пътя от магистралата до парламента?

На 29-ти септември (петък) стотици енергетици и миньори излязоха на протест. И изненадващо блокираха ключови пътни артерии - автомагистралите „Тракия“ и „Струма“, както и Дунав мост. Причината за тяхното недоволство беше териториалните планове за справедлив преход на въглищните централи.

„Тези планове нас не ни устройват, вижте ги хората на пътя, искат да работят, имат деца, имат семейства, които трябва да хранят. Мен ме удовлетворява находището да бъде взето докрай, защото това е национално богатство“, твърди един от протестиращите на магистралата.

В отговор на протестиращите, властта увери, че до 2038 г. няма да бъдат закривани въглищни мощности, освен когато те не издържат икономически. Освен това ще бъдат изплащани до 36 работни заплати за миньорите и енергетиците, които напускат. Ще се създаде и създаването на държавно предприятие, което да гарантира бъдеще за въглищните райони.

Снимка: bTV

„Спрете с протестите, вашите представители трябва да дойдат тук на преговори, защото това е начинът да се търсят решения“, заяви премиерът акад. Николай Денков. Призивът му обаче не потуши напрежението.

На 1 октомври (неделя) акад. Николай Денков покани протестиращите на среща - те му отказаха. „Преди да тръгна насам, когато си говорихме, той каза, че има какво да предложи. Добре – нека да заповяда и да го предложи. Тук на място. Така искат колегите и аз също мисля, че така е по-добре“, обясни протестиращ.

Снимка: bTV

Денков не дойде, блокадите останаха. А напрежението на магистрала „Струма“ ескалира. Проходът на републиката също беше затворен. „Ние искаме премиерът да дойде точно тук - при нас. Ако не дойде, проблемът си е лично негов“, заяви Светослав, който е миньор ТЕЦ „Бобов дол“.

Оказа се, че утрото е по-мъдро от вечерта. Ден по-късно – в понеделник, премиерът, миньорите, синдикатите и парламентарно представените партии седнаха на масата за разговор. „Няма оптимизъм в нашите редици“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.  

Снимка: btvnovinite.bg

Срещата започна със скептицизъм. И продължи без допускането на журналисти, както и с отказа на БСП да участват в нея. „Знаете какво се случи и знаете, как беше направена тази среща, в какъв формат беше направена. Въпросът е в зала да успеем да предизвикаме съвест у тези народни представители. Не само да ми натискат бутоните. Аз пак ви казвам, вие пак въртите, въртите, но аз пак ви казвам, че ние освен да кажем, каква е нашата позиция, искаме да предприемем конкретни стъпки, законови стъпки, т.е. парламентът да реши“, заяви депутатът Иван Ченчев от БСП.

След 19 часа започва епична кавга между Делян Пеевски от ДПС и „Възраждане“ да се спрат записите. Така единственият източник на информация беше прекратен. А срещата при закрити врата, подхрани задочен спор между различните партии, за това кой ръководи преговорите.

Снимка: bTV

„Срещата се ръководи най-вече от Делян Пеевски. Не знаем защо. Той модерира, дава предложения, насочва разговорът през цялото време“, възмути се Даниел Проданов от „Възраждане“.

„Пеевски ръководеше срещата, той каза на правителството какво да се впише и какво да не се впише. Определиха си работна група и общо взето с негово съгласие се разбраха кои депутати да влязат вътре. Той каза какво да влезе и как да се реагира“, заяви и Тошко Йорданов от ИТН.

„Не смятам, че някой друг ръководеше разговорите – това се правеше от акад. Денков. Разбирам, че някой може би има интерес или иска да го представи така, че Делян Пеевски, или Бойко Борисов, или някой друг държи на каишка правителството или ръководи нещата“, заяви в отговор на нападките Искрен Митев от ПП-ДБ.

След седем часа на масата за преговори бяха разписани седем точки в споразумението - така властта и протестиращите си стиснаха ръцете. Или поне с част от тях.

„С тези подписи ние гарантираме, че правителството и партиите, които са се подписали, ще спазят поетите ангажименти. Този документ влиза в Народното събрание - това е единственото, което има значение“, заяви акад. Денков.

Доволен остана и депутатът Делян Пеевски. „Доволен съм - свършихме работата на хората. Това е най-важното за мен. Постигна се съгласие. Надяваме се другите колеги, които останаха извън преговорите, да го одобрят. Много добри неща се форматираха. Дълго преговаряхме. Всичко беше успешно за нас, надяваме се и хората да са доволни. Смятам, че ще спрат протестите“, заяви той.

Прогнозата на депутата Делян Пеевски обаче не се сбъдна. Протестът остана още 10 дни до вота на недоверие правителството. Кабинетът „Денков“ оцеля, а блокадите паднаха.