Магистрала „Тракия“ при Стара Загора, както и Проходът на републиката при Гурково остават блокирани за движение. Продължава общонационалния протест на миньорите и енергетиците.

bTV обаче видя, че шатрите се събират и все по-малко протестиращи седят на платната на магистралата в близост до Стара Загора. Има хора, но те не са повече от 20 души. Но не такава е ситуацията в гълъбово, Раднево и други точки в страната.  

Още в 14 часа заведението на Мариян Желев и други ресторанти в Раднево затвориха врати в знак на подкрепа към протестиращите вече 14-и ден енергетици и миньори. „От 6 часа сме на площада, заедно с всички колеги. Трябва да ги подкрепим, защото загиваме. Всичко ще загине - заведенията, магазините, всичко“, категоричен е Мариян Желев.

Таксиметровите шофьори също спряха работа за час. „Защото регионът просто си отива, няма ли я „Марица-Изток“, спре ли да работи, ние няма къде да работим. Тук 90% от хората работят там“, обяснява и един от протестиращите таксиметрови шофьори.

На шествие за енергийна независимост излязоха и служителите на ТЕЦ-Брикел. Протест имаше и пред сградата на ТЕЦ-Сливен. От дружеството са солидарни с искането на миньори и енергетици за изтегляне на териториалните планове от ЕК.

„Това, което хората си мислят, и това, което ние знаем, е, че след две години вече няма да съществуваме както ние, така и останалите ТЕЦ-ове. Готови сме да подкрепим колегите си на магистралата - по всяко време сме готови“, категоричен е Йордан Певецов, началник смяна в ТЕЦ-Сливен.

„И още биха издържали да са там. С каквото можем ще ги подкрепим - било оттук, било там, въпрос на време е“, твърди Петър Матеев, работник в ТЕЦ-Сливен.

Енергетиците от ТЕЦ-Бобов дол, които шест денонощия бяха блокирали АМ „Струма“, също излязоха в подкрепа на колегите си от Маришкия басейн. Енергетиците от Бобов дол подчертават, че проблемите им са различни, защото тяхното предприятие е на свободния пазар и не получава субсидии от държавата.