България има правителство от три седмици и вече е напът да го загуби. В управляващата коалиция, на която не ѝ казваме коалиция, се замерят с обвинения, ултиматуми и заплахи, че ще „счупят сглобката“.

Всички говорят за плаващи мнозинства в парламента. На въпросите ни приеха да отговорят представители на всички парламентарни групи без „Възраждане“. А разговора за мнозинствата онагледяваме с един прост пример: мандатоносителите от ПП-ДБ искат по-строги правила за депутатите, които с поведението си прекъсват заседания - ще ги подкрепят ли партньорите им от ГЕРБ-СДС, или и по тази тема ще останат сами?

Снимка: bTV

„Няма как да продължи и да има политическа стабилност и дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства. Така че ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад за важните за обществото неща да си ги прокарват с други мнозинства“, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ през седмицата.

„Много сме големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, те не се виждат. обаче почва да ни свети отзад и затова нека да се успокоят“, коментира също преди дни председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Истината е следната: в България съществуват две мнозинства - едно официално и на книга. Коалицията на имунитетите, на войната, на омертата. Но истинското е на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС. С това мнозинство се взеха най-важните решения - и по съдебната реформа, и блокажа вчера в правна комисия“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Какво се случва зад смокиновия лист? От началото на този парламент досега депутатите са гласували общо 436 пъти. Данните показват, че официалното мнозинство на двете коалиции са на една и съща позиция в 67% от гласуванията. Много по-често ГЕРБ са на едно мнение с ДПС и с ИТН - съответно в 77 и 76 на 100 от гласуванията в зала. Сравнителният анализ е на фондация „Стража“ за зрителите на bTV. Още преди да бъде избран кабинетът „Денков“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ сложиха началото на съдебната реформа - не по начина, по който мандатоносителят очакваше - гласуваха следствието да бъде независимо от прокуратурата:

Следващите ключови гласувания, в които мандатоносителите се оказаха в изолация, бяха по текстовете за рефорамата в антикорупционнта комисия.

Също така, избирането на Борисов за член на външната комисия, а на Делян Пеевски - на конституционната - стана въпреки съпротивата на ПП-ДБ

В сайта на „Стража“ се вижда, че депутатите от „Възраждане“ не участват в това гласуване. Така намаляват нужния брой гласове в подкрепа и Делян Пеевски става член на комисията, която ще променя конституцията.

„Те говореха за ваксините, излязоха ваксинирани, Костадинов и Цончо говореха за меки китки, двамата най-силно ни съмняват в това отношения“, коментира Явор Божанков, ПП-ДБ.

След като два пъти парламентът спираше работа заради безредици в залата, ПП-ДБ предлагат по-строги наказания за депутатите, които нарушават реда.

„Едната санкция е отнемане на част от допълнително възнаграждение, които народните представители получават – т.нар. „две трети“. Другото наказание, което сме възприели от Европейския парламент, е спиране от участие в международни конференции и делегации, и други такива събития за период до 3 месеца“, каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

А участието в международни делегации, то все пак не е награда, не е екскурзия, нали? Там всички работите нещо? Защо наказанието да бъде да не работят?

Не, че да не работят, но когато поведението на самия народен представител е обидно към институцията, мисля, че е подходящо да бъде спрян от такова участие, в което представлява Народното събрание, всички нас и цялата страна.

„Не разбирам как едно ръководство на парламентарна група не може да въвежда ред в собствената си група и да успокоява по-емоционалните народни представители. Виждате, че колегите от ПП-ДБ искат просто техните идеи да бъдат възприемани безпрекословно, включително идеите им за промени в правилника. Виждате, че те се сърдят като малки деца, ако не бъде възприето тяхно предложение, ако даже бъде критикувано. Казвам Ви го откровено, имаме проблем, нашата парламентарна група има проблем с такива изменения в правилника, защото не смятаме, че морал може да се въвежда с репресия и не може Народното събрание да се превръща, или председателят му в репресивен орган“, смята Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Към по-строгите наказания са скептични и останалите партии в парламента.

„Парламентаризмът е повече дух, отколкото правила, защото да бъдеш член на национален парламент означава да разбираш къде се намираш, как трябва да се държиш, какъв трябва да бъде тонът ти, как трябва да си облечен. Правилата, наложени в Народното събрание, както и правомощията на председателя да налага наказания, не могат да заменят базови дефицити. И в едно от заседанията се наложи да обяснявам какво имам предвид - базови дефицити – първите седем години възпитание, за съжаление“, заяви Йордан Цонев. Депутат от ДПС.

„Не мисля, че допълнителни ще допринесат за подобряване на работата, такива каквито са ни избрали такива сме вътре. Призивът ми е към ръководството на събранието и ръководещите да изпълняват правилника в цялост. Те наказанията и в момента са строги, ако се налагат на време и се реализират като наказания“, коментира Георги Свиленски, народен представител от „БСП за България“.

Господин Свиленски, обаче когато поведението на народните представители спира заседание и то не еднократно какво е решението

Когато са влезли такива народни представители в парламента - какво полиция ли да влезе, жандармерия ли да влезе. Значи тези хора не си дават сметка защо са тука. Те са дошли да рушат те не са дошли да градят.

„По-скоро ние като длъжници на това общество трябва да се стремим към превенция, превенция за духа на народния представител, за духа на парламентарната трибуна“, смята Станислав Балабанов от ИТН.

Как си я представяте тази превенция?

Всеки да се погледне в огледалото, да види и да осъзнае, че носи огромна отговорност, тъй като зад гърба му са застанали десетки хиляди български граждани. Когато си позволява да излиза и да говори от тази трибуна той представлява България като държава и трябва да внимава с думите, защото словото е оръжие, но понякога става и атомна бомба, която се използва неправилно.

Вие този разговор водили ли сте го с вашия колега Тошко Йорданов?

Да и да ви кажа право, колкото и да сме емоционални като хора и колкото и така кратък все още да е политическия ни път, да Ви кажа вървим в положителна насока.

Вижте още във видеото.