"Всеки един ден, независимо слънчев или мрачен, е уникален дар, носещ със себе си наземна красота, която не може да бъде описана с думи или заснета в кадър!" – думите са на алпиниста Атанас Скатов.

Снимка: btvnovinite.bg

На 5 февруари той загуби живота си в опит да се справи с едно от най-големите предизвикателствата, които си беше поставял – покоряването на връх К2 в зимни условия.

Атанас Скатов е първият и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и който вижда света от 4 осемхилядника в рамките на 140 дни. Скатов покорява най-високите върхове на всички седем континента на планетата.

Снимка: btvnovinite.bg

На 20 декември 2020 г. Скатов обяви експедицията си към К2 като много специално пътешествие. На 16 януари 10 непалски алпинисти успяват да изкачат за първи път през зимата най-недостъпния връх в света. Българинът също се опитва да го покори. На 4 февруари Скатов достига Лагер 3 на височина над 7000 метра за своята нощта атака към върха.

Снимка: btvnovinite.bg

Ден по-късно – на 5 февруари сутринта, групата се спуска от Лагер 3 към Лагер 2. Малко под Лагер 3 Атанас пада. Скатов оставя мечтата си за невъзможното завинаги в снеговете на дивата планина.

"Експедицията не беше никак лесна, имаше комплекс от външни фактори, за които участниците в експедицията няма как да отговарят или да повлияят", отбеляза Шени Бензеш - жената, която е до Атанас Скатов в последния му път. 

"Това са климатът, студът, вятърът, суровите зимни условия. Зимните експедиции са по-скоро изключение", добави тя в предаването "Тази събота и неделя".

Снимка: btvnovinite.bg

"Той вярваше и се стремеше към върха, но не е било на всяка цена. Действаше много разумно и предпазливо", съобразяваше се с възможностите си, заяви Шени Бензеш.

"Не съм присъствала на инцидента и не знам какво се е случило. Смъртта на Наско породи много въпроси, но за мен по-важното е, че той не е страдал, така разбрах", каза тя.

"На рождения ми ден през есента той реши да ми подари един от височинните се гащеризони и това беше знак, че някак си ме кани в неговия свят и неговото приключение. Малко след това се случи, че намерихме финансиране и се включих с идеята да го придружа и да стоя на базов лагер с вероятност да се кача до Лагер 1 или 2", спомни си тя.

Снимка: btvnovinite.bg

"След първата ротация Наско каза, че не този етап това не е добре и аз му се доверих. Важното за мен  беше, че го подкрепям", разказа още Шени Бензеш.

Два месеца преди експедицията с Наско качихме Мон Блан – най-високият връх на Алпите и втори по височина в Европа, каза тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!