Правителството ще съдейства за транспортирането на тленните останки на алпиниста Атанас Скатов от Пакистан до Сливен. Това стана ясно на среща на премиера Бойко Борисов с мениджъра на загиналия алпинист - Мария Илиева.

Тя информира премиера как са преминали последните часове от живота на алпиниста и заяви, че е невъзможно причината за смъртта на Скатов да е друга освен скъсано въже.

Мария Илиева обясни, че е имало цял участък по върха, който не е бил обезопасен и се е наложило участниците в експедицията да направят въже с плат от дрехите си.

„Той наистина е изпълнил абсолютно всички разпореждания на ръководителя на експедицията. За съжаление фирмата там нито въжета е осигурила, нито кислород и палатки. Оказва се, че има страшно много неща, които не са се случили и това е резултатът“, каза Илиева.

Тя изрази надежда обстоятелствата около смъртта му да се изяснят и в негова памет, и за това подобни неща да не се случват в бъдеще.

„Изразявам съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Изказвам възхищение пред силата на духа му. Такава воля и подвиг няма да бъдат забравени“, каза от своя страна Бойко Борисов.

Българският консул в Исламабад получи всички необходими документи от МВР и МВнР на Пакистан за транспортирането на тленните останки.

Тъй като германската компания, която е застраховала Атанас Скатов преди експедицията, все още отказва да изплати сумата по транспортирането, българското външно министерство извърши плащане, за да може тленните останки на алпиниста да бъдат възможно най-бързо върнати у нас. Всеки ден престой в Исламабад оскъпява разходите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!