Като семейство за пример влязоха в социалния експеримент „Смени жената” създателят на Софтуерния университет Светлин Наков и жена му Вергиния, която се занимава с обучения по бизнес умения. В студиото на „Тази неделя” те разказаха защо са избрали да покажат пред камерите как живеят всекидневния си живот.

„Ние сме едно хубаво семейство, което живее с кауза, което успява да намери баланса между това, което работи и стойностните неща, да е полезно на обществото и въпреки това да намира време за себе си, за децата си, за хобито си. Това е нещо, което трябва да се пренесе и към другите хора – хубаво е да се показват и такива примери. Не само пияният човек, който иска да набие съседа”, обясни Светлин.

Жена му допълни: „Хората в България трябва да се отърсят от този негативизъм и това очакване все някой нещо да им свърши”.

И той, и Вергиния започват да се занимават с преподаване заради огромната нужда от специалисти (IT, маркетинг, мениджмънт, продажби и т.н.) и липсата на качествена подготовка на кадрите. В момента Софтуерният университет провежда по между 100 и 200 обучения годишно в близо 40 града и се насочва към външния пазар. „Трейнинг Академи” пък преподава бизнес умения вече 5 години и непрекъснато обогатява програмата си.

По думите на Вергиния вече и представители на държавните институции идват с въпроси какво могат да направят заедно: „В държавната администрация има хора, които са работещи, мислещи, които като видят успешен модел, искат да го вземат и да го приложат”.

„България трябва да изнася интелектуален продукт, а не праскови, картофи или почивки на Черноморието”, категоричен беше Наков.