Светлин Наков има 15-годишен опит като софтуерен инженер, консултант и предприемач. Притежава докторска степен по компютърни науки и е автор на седем книги за програмиране и софтуерни технологии. Бил е лектор на стотици конференции, семинари и курсове, а в биографията си има и десетки научни публикации.

От ученик се вълнува от програмиране и печели множество международни олимпиади по информатика, а през 2004 г. президентът на Република България му връчва наградата „Джон Атанасов“.

Снимка: Bulgaria Wants You

Светлин Наков е един от онези ценни хора, които се стремят непрекъснато да предават знанията си. Определя се като революционер по душа, което го подтиква и сам да инициира множество промени в във висшето образование, които да го направят по-пазарно ориентирано.

В края на 2013 г. се посвещава на мечтата си и създава софтуерен университет в България. В „СофтУни“ вече са обучени повече от 200 000  души.

Той бе един от лекторите на събитието на Bulgaria wants you “Живот и кариера – защо в България?”, където представи своята мотивационна реч „Не бъдете роботи“. Вижте представянето му във видеото.