Елис Вели е най-младият награждаван костюмограф у нас. За нея театърът е сбъдната детска мечта. От името ѝ „Ел“ означава ръка, а „Ис“ следа.

Черно-белите щрихи, изникнали от нежните ѝ ръце, остават следи върху сцената. Елис Вели е творец на пространства, номинирана е за „Аскеер“ у нас.

- Ако едно дете дойде сега при теб и те попита: „Елис, ти какво работиш, какво би му отговорила? 

Може би, бих му казала, че правя къщички и роклички за кукли, или нещо подобно, защото то си е нещо такова.

Снимка: btvnovinite.bg

- А на някой възрастен?

„Те и възрастните много не могат да разберат, така че на възрастните започвам много точно да им обяснявам, вие като ходите да гледате театър цялата тази атмосфера и пространство, декорите, костюмите - ги правя аз и те следователно възкликват: „Браво, наистина ли, как така“ и след това се започва една необятна тема.

Снимка: btvnovinite.bg

Необятният свят на тайно нарисуваните принцеси по стените в детската стая са и причината още от малка Елис да напусне родния Пазарджик в посока столицата и Националното училище за изящни изкуства.

„В края на 12. клас, когато вече трябваше да реша какво искам да кандидатствам, отидох в Народния театър на една пиеса, постановка, гледах я. На другия ден отидох при моята учителка по рисуване и ѝ казах: „Кой, по дяволите, ги прави тези декори, костюми“. Имахме много дълги разговори с нея. Тя ми обясни, колко е тежка тази професия“, сподели Елис. 

Елис избира неуморно да следва магията на театъра преди премиерата. Скоро талантът ѝ е забелязан, скиците и макетите оживяват на голяма сцена. Едно от най-големите предизвикателства се оказва работата с актьорите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много зависи от това как подхождаш към тях, как ще изградите доверието между себе си. Всъщност, то това е цялата идея на това да си костюмограф и да правиш театрален костюм, защото ти не изхождаш от красивото, това не е основното, а по-скоро, как този човек би се облякъл, какво би носил този човек, защо би го носил и това е доста психологическа работа“, обясни още тя.

„Когато започне процесът на правенето на една постановка, задължително се прави маркиран декор и се дават костюми, които ще наподобят истинските за представлението“, допълни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

От гардеробната в театъра към снимачната площадка. През последните зимни утрини, Елис облича и актьорите от сериала „Белези“.

- С какви трудности се срещаш тук?

„Доста е интензивно, почиваме рядко, всичко се случва много по-бързо, отколкото в театъра. Костюмите, които подбираме също, театралният костюм много се различава от този за кино, но пък сме много концентрирани в работата си и се опитваме да бъдем доста организирани.

Снимка: btvnovinite.bg

Oставяме Елис Вели в дъжда, на терен или зад театралната сцена тя сбъдва смело мечтите си. И оставя следи.