Всяко куче – с намордник! Такъв е духът на поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които бяха приети на първо четене и които предизвикаха буря от недоволство от страна на собствениците на кучета и много неправителствени организации.

Промените предвиждат забрана за свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник, то ще се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще е 1000 лв.

Деница Славова, собственичка на куче от породата Кане Корсо на име Каркас, обясни, че породата е селектирана от италианската мафия за да пази техните деца. 

"Тези кучета наистина живеят със семейства, Каркас например живее с моя тригодишен син, първи приятели са и да му се сложи намордник ще бъде наистина неприятно”, посочи още Деница Славова.

От 2005 г. има закон, в който пише, че животните трябва да са на повод и агресивните кучета да са с намордник. Дефиницията за агресия е много странна и практически дава право на всеки сам да определя дали кучето му е агресивно или не, каза и д-р Мила Бобадова, която е ветеринарен лекар.

Снимка: btvnovinite.bg

Промените, които се внасят са за повишаване на глобите и освобождаването на кучетата до 5 кг от повод дори, обясни тя. По думите и глобите не могат да се съберат сега, когато са малки и едва ли това ще се промени, когато се увеличат, а всяко куче да е с намордник е абсурдно. 

Според "Екоравновесие" обаче, статистиката сочи, че повечето ухапвания са от кучета от дребни породи – като дакел или кокершпаньол, например. 

Най-често проблемите са с болонките на бабите, потвърди и ветеринарният лекар Мила Бобадова. По думите й в България климатът не позволява да се носи намордник от кучетата. 

„Когато навън е топло, кучетата се охлаждат чрез дишане, намордникът може да ги задуши”, обясни ветеринарят. Лекарят отбеляза още, че няма статистика, която да доказва че намордникът ще намали агресията и инцидентите с кучетата. 

Факт е обаче, че злополучните инциденти с нахапани от домашни кучета зачестяват. Преди 2 седмици питбули нападнаха дете в столичния квартал "Манастирски ливади". Милена Янчева излиза на разходка с двете си деца, едното от тях кара колело и кучетата го нападат.  След инцидента 8-тгодишното момиче не иска да излиза навън. Детето е добре физически, но все още има сериозен страх.

"Кучетата имат инстикт, който не може да бъде определян от стопаните им”, отбеляза майката на пострадалото дете. Според нея промените в Закона не определят дали кучетата са агресивни или не, това по думите й не трябва да се прави според килограмите на животното, а според породата им.