Преди две години след лечение в Германия от отравяне със смъртоносното вещество „Новичок“ най-яркият критик на Кремъл Алексей Навални се завърна в родината си. Още на летището той бе арестуван, а навръх Нова година 46-годишния опозиционер беше изпратен в карцер за пореден път.

Снимка: bTV

Междувременно над 80 руски общински съветници, адвокати и лекари, подписаха писмо в подкрепа на Навални. Думите им бяха адресирани лично до президентa Владимир Путин, главния прокурор Игор Краснов и президентския съвет по правата на човека на Русия. Специално за „Тази събота“ с инициатора на писмото Сергей Цукасов, разговаря Цвети Петрунова.

Снимка: bTV

17 януари 2021 г., дългоочакваното пристигане на Алексей Навални до летище „Шерметиево“. Стотици очакват най-отявления опозиционер на Кремъл, а той е задържан още на граничен контрол. Последват невиждани досега митинги в подкрепа на политика, потушени от арести и наказателни дела.

Две години и десет дни по-късно карцерите на наказателната колония във Владимирска област все още откъсват Алексей Навални от останалия свят.

Затова през седмицата десетки руски общински съветници подписаха писмо в подкрепа на опозиционера и поискаха човешко отношение към него:

„Ние не мълчим. От името на нашите гласоподаватели, от името на нашите приятели и познати, както и от наше собствено име - открито и публично изискваме да се прекрати физическото и психическото насилие над Навални, да се преустанови държането му в наказателна килия и налагането на необосновани дисциплинарни мерки.

Вие страхувахте ли се да инициирате това писмо, г-н Сергей Цукасов?

Снимка: bTV

Докато бях съветник, ми се налагаше да се сблъсквам със служители от полицията, с органите на реда в Руската федерация, неведнъж съм бил задържан за мирни протести, за излизане на улицата с плакати, имал съм няколко административни казуса. И когато изказвам гледната си точка, аз съм готов за това, че властите няма да я харесат и ще бъда обвинен в нарушаване на законодателството. Не, не изпитвам страх. Не знам до какво може да доведе това, сега съм извън Русия и мога да говоря свободно. Но се подготвям скоро да се върна и знам и може това, което Ви казвам сега, да премине под контрол от страна на руските власти и тези думи да бъдат използвани срещу мен.

Каква е причината да поискате справедливо отношение към Навални?

Нашето писмо има ясната цел за спиране на изтезанията. Искаме човешко отношение към Навални. Да бъде спазено правото му, да не бъде подлаган на изтезания, да бъде гарантирано правото му на живот. В момента целенасочено се опитват да го лишат от тези негови права.

Какво знаете за досегашното отношение към него? Какво е здравословното му състояние?

Условията в колонията, в която се намира той, но и в самата килия, са свързани с изпитания. Не му позволяват да спи, защото в килията има психично болен затворник, на когото умишлено не дават лекарства. Отказани са му всякакви медицински услуги. Той не спазва никакви правила на хигиена и поведение. След отравянето състоянието нс организма на Навални изисква специално лекарско наблюдение. Той се разболя от грип, има проблеми с гръбнака. Необходима му е спешна медицинска помощ. Нещо, което властите напълно отказват. Тук трябва да имаме предвид, че в системата за лишаване от свобода на Руската федерация, човек може да загине, не са малко тези примери. Ние просто изискваме спазване на правото му на живот. От президентството досега не сме получили ясен отговор на нашето писмо. То беше само пренасочено до прокуратурата, в района, където се намира колонията и до Службата за изпълнение на наказанията.

По ваша информация колко пъти досега Навални е влизал в карцера?

Не съм сигурен точно колко пъти, фактически той е вече няколко постоянни месеца в изолатора. Без право да излиза. Последователно беше вкарван за по 15 дни, всеки път теглото му спада с по три и повече килограма и всеки път това е директен удар по неговия изморен организъм след отравянето му.

Снимка: bTV

Имали ли сте връзка с Навални скоро време, а с близките му?

Не, не влизаме в контакт с неговите близки, от 2013 година помагам на Алексей в неговата избирателна кампания за кметското място в Москва. Познавам се с него, с жена му, сътрудниците но сега сме на различни места, те също не са в Русия. Получавам информация от Алексей чрез адвоката му, той ми съобщава за състоянието на здравето му, за съжаление той има все по-малко възможности да говори за себе си, и разбира се, целта е да бъде изолиран от обществото. В карцера той не може да се свърже с адвокатите си, както казах веднага щом петнайсет дневния престой свърши, той отново бива удължен.

В една от неговите речи пред ООН докато Навални се лекува в Германия, Путин казва "кой се интересува от Навални" , кой се интересува от Навални, г-н Цукасов.

Неговите поддръжници, всички политически затворници се интересуваме от съдбата на Навални, само така той може да бъде освободен.

Навални-като символ на добрата Русия, променя Русия, но утихва ли неговата слава

Трудно е да се каже, мнозина от поддръжниците на Навални напуснаха Русия, онези, които остават в Русия, до голяма част подкрепят политиката на Путин.

Като бивш общински съветник, от скоро сте извън страната, но каква е политическата обстановка в Москва, каква Москва оставихте?

Ще започна от нашия район, Останкевски в Москва. Там изборите от есента бяха фалшифицирани с помощта на дистанционното, електронно гласуване.  Масово бяха увеличени гласовете да партията на властта – „Единна Русия“, и в общинският съвет по-голямата част от местата бяха заети от чиновници, пряко назначени от кметството на Москва. Нямаше как да въздействаме на проведения референдум, в този момент по демократичен път, по време на кампанията аз самият бях подложен на поредния административен арест. Това не се случи само с мен, във всяка московска община местата за общински съветници от демократичните партии изчезнаха. До тогава поне в няколко района се чуваше гласът на опозицията. Сега вече нещата са съвсем различни. Депутатите избрани по пътя на това електронно гласуване, не се противят срещу корупционните схеми, гласуват единодушно решенията взети от властта, нито против военният ред.

Вие как наричате действията на Кремъл „война“ или „военна операция“?

В публичното пространство ние сме принудени да наричаме това, което се случва в Украйна „специална военна операция“. Думата въведе промени в наказателния кодекс и се допълни един специален член в закона на Министерството на отбраната на Русия. Аз бях глобен по този член и всяко едно писмено или устно споменаване на думата война може да доведе до поредната глоба или до административен арест. Вижте, аз съм гражданин на Русия, искам да се върна в родината си. Искам да се занимавам с политика, искам да допринеса за демократичните промени в тази страна и затова засега трябва да спазвам тези директиви и да наричам войната „специална военна операция“. Междувременно Путин и Лавров вече нарекоха специалната военна операция война, но те не понесоха никаква санкция за тези техни думи.

Как се говори за това „военно действие“ сред най-влиятелните медии на Русия?

Сега всички работещи медии в Русия отразяват само проруската линия, политиката на президента. Опозиционните медии изцяло спряха да съществуват. „Ехото на Москва“, „Новая Газета“ вече ги няма. Пресата изцяло работи в полза на властта, използват се пропагандни методи като клишето за нацизма в Украйна, това че Западът, и в частност САЩ - управлява украинският народ. Така че медиите подкрепят войната, за съжаление и не представят целия спектър на мнение сред гражданите на Русия.

Информационната агенция ТАСС обяви през септември миналата година, че електоралният рейтинг на руския президент Владимир Путин достигна нови максимални стойности. Автор на проучването е Фонд „Обществено мнение“ за Вас толкова висок ли е процентът?

В Русия няма социологически проучвания, които заслужават доверие, както няма заслужаваща доверие преса, затова аз нямам доверие в информацията, която се разпространява от руските медии и руските социологически служби. Личното ми усещане е, че голям брой от хората не подкрепят специалната военна операция, но са принудени да мълчат, защото огромната полицейска структура ще ги подложи на репресии, които стигат до арести, до криминални наказания. Много мои протестиращи познати и приятели бяха подложени на нечовешки изтезания. Смятам, че повечето от хората в Русия искат мир и все още мислят критично срещу лъжите на пропагандата

Виждате ли Навални скоро свободен?

Мисля, че единственият шанс Навални да бъде освободен е ако не само руската, но и световната общност поиска неговото освобождаване, както беше при Мандела. Засега поне в неговата ситуация, докато Путин е на власт, Навали ще лежи в затвора.

Идва ли краят на войната, каква е вашата прогноза?

Бих искал войната да приключи още днес. За съжаление смятам, че тя може да продължи дълго, в Русия съществуват икономически възможности да поддържа нивото на армията високо, едва ли скоро тя ще приключи.

Идва ли краят на ерата „Путин“?

Епохата на Путин върви към своя залез. Но това ще бъде дълъг залез, една или пет години може да продължи. Ясно е, че всеки ден докато Путин е на власт и действията продължават,е трагедия за целия свят и за гражданите на Украйна.

„Ние няма да мълчим“ е лозунгът на вашата инициатива, има ли момент, в който ще замълчите?

Аз съм свързан със страната си, имам роднини в Русия, целият ми живот е бил в Москва. Смятам, че срещу всеки може да бъде упражнен натиск, но ако този протест е многоброен властите няма да имат нито време, нито ресурси да окажат натиск върху всички опозиционни представители, затова аз няма да мълча.