Покачването на напрежението между Русия и Украйна цели да принуди Западния свят за диалог с президента Владимир Путин. Това заяви Леонид Волков, съветник на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Той ще получи символично наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на словото и на мисълта, спечелена тази година от Навални. С него се среща Десислава Минчева.

Навални е в затвора и само един човек решава още колко време той ще остане там - руският президент. Това каза днес Леонид Волков, който беше шеф на предизборния щаб на Навални през 2018 г.

Най-добрата новина в момента около руския опозиционен лидер е липсата на новини – т.е. не се случва нищо хубаво, но не се случва и нищо драматично с него, коментира за bTV Леонид Волков.

Той е в центъра на вниманието в Европарламента заедно с дъщерята на Навални, Дария, защото те двамата представят символично руския опозиционен лидер.

Не съд, а президентът Владимир Путин сам решава дали и кога ще бъде освободен Навални, само международният натиск може да го принуди да го освободи, убеден е Леонид Волков.
 
– Как бихте коментирали настоящото напрежение между Русия и Украйна. Съществува ли опасност от война?

– Владимир Путин е международен терорист. Затова е сложно да се даде прогноза за неговите планове. Когато някой е психически нестабилен, какво ли може да му хрумне утре. Но според мен тази ескалация на границата с Украйна му е нужна не за да започне война, а за да принуди Запада да води с него диалог като с равен. Това е шантаж.

За Путин е важно да излезе от международната изолация, да стане отново значим на световната сцена. А каква е сега международната реторика? – "Ако Путин нападне Украйна, ние ще го накажем". Извинявайте, но това е голям успех за Путин. Той вече нападна Украйна преди 8 години и анексира Крим. Според нас Западът трябва да промени подхода си към Путин и да премине от говорене към конкретни действия, каза Леонид Волков.

Напрежението на границата между Русия и Украйна днес беше в центъра на внимание и в пленарната зала.

„Това е опит за заплаха на териториалната цялост на Украйна, както се случи с анексирането на Крим. Ако Русия повтори това, ще има много тежки политически последствия, както и много висока политическа и икономическа цена за нея“, каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика.
 
Европейският съюз обсъжда със Съединените щати и Великобритания какви допълнителни санкции биха могли да бъдат наложени на Русия и кога.

Следващият много важен ден по тази гореща тема е четвъртък. Тогава европейските лидери се събират в Брюксел и ще е много важно с какво послание към Русия ще приключи този Съвет.