Руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщи в понеделник, че е бил преместен в карцер, след като се е опитал да насърчи други затворници да създадат профсъюз, предаде Ройтерс.

Най-яркият критик на Владимир Путин излежава присъда от 11 години и половина затвор в наказателна колония (лагер). Той беше признат за виновен по няколко обвинения, сред които и за нарушаване на условията на гаранция, измама с дарения и неуважение към съда. 

Навални категорично отрича обвиненията и смята, че са му повдигнати, за да се осуетят политическите му амбиции. 

В края на миналата седмица Навални публикува видео в YouTube, в което разказва за неговия профсъюз "Промзона". 

Опозиционерът работи като шивач в наказателния лагер и възнамерява да защитава затворниците, повечето от които работят.

Във видеото той разказва, че благодарение на профсъюза в цеха, в който работи, шивачите вече седят на столове с облегалки, а не на табуретки както и че си поставя за цел табуретките да бъдат заменени във всички затворнически лагери в Русия, както това е по стандарт за шивачите извън затворите.

През юни той беше преместен в наказателна колония със строг режим, по-отдалечена от Москва, от мястото, в което беше затворен първоначално.

Според условията на присъдата си той има право на публикации в социалните мрежи, които се осъществяват от неговите адвокати. По-този начин става ясно, че Навални е  преместен в изолатор, първоначално за три дни заради това, че не закопчавал най-горното копче на затворническата си униформа. 

Как изглежда карцерът?

"Изолаторът е бетонна постройка с размери 2.5 на 3 метра. През повечето време е непоносимо вътре, защото е студено и влажно. Има вода на пода. При мен има плажен вариант на изолатора - много е горещо и почти няма въздух", написа той в Туитър.

"Прозорецът е малък, но стените са твърде дебели - дори паяжините не се движат. Няма вентилация. Нощем лежиш там и се чувстваш като риба на сухо. В 5 ч. сутринта ти вземат дюшека и възглавницата и ти вдигат леглото. В 21 ч. вечерта леглото отново се спуска и се връща дюшекът. Има желязна маса, желязна пейка, мивка, дупка в пода и две камери на тавана", пише Навални.

Той каза, че очаква да бъде посетен през септември от свои роднини, но добави, че подобни посещения не са позволени за затворници, намиращи се в карцер.

"Казват, че ако не "преосмисля поведението си", това ще стане постоянното ми жилище", добавя той.