Руският опозиционер Алексей Навални заяви година след ареста си, че не съжалява, че се е върнал в Русия.

"Направих го, не съжалявам и за секунда", написа той в социалните мрежи по повод борбата си срещу Кремъл и завръщането си в страната въпреки вероятността да бъде арестуван след месеци на възстановяване зад граница заради отравяне.

Постът му днес е придружен от негова снимка в затворническа униформа в компанията на съпругата му Юлия.

Навални се изправи днес отново пред съда, този път за разглеждането на две негови жалби срещу затворническата администрация. В заседанието на съда в Петушки във Владимирска област, където излежава присъдата си, Навални се включи чрез видеоконферентна връзка.

Първата жалба е свързана с това, че Навални е подписал трудов договор с информационната агенция "Ключ", където е получавал заплата, информира Би Би Си.

Нито той, нито адвокатът му уточняват коя е тази агенция и колко му е платила. Но опозиционерът иска да разполага със средствата в затвора.

Той се оплака и от храната в стола и заяви, че с парите би могъл да си купува ядене от затворническото магазинче.

Навални беше арестуван на 17 януари миналата година, на летище в Москва, след завръщането си от лечение в Германия, след отравяне в Сибир през август. Опозиционният лидер обвинява за това президента на Русия Владимир Путин.

Във втората жалба опозиционният лидер и неговата защита настояват, че регистрацията на Навални като екстремист е незаконна. Не е имало основания за такова решение, а поведението на Навални не е дало основание за такова решение, се казва в жалбата.

През октомври 2021 г. наказателната колония поставя руския опозиционер в профилактичен регистър като склонен към терористични и екстремистки престъпления.

Навални е осъден на две години и половини затвор по обвинение в измами, което той определя като политически мотивирано. Присъдата предизвика порой от критики.

Арестът на Навални преди година беше последван от големи протести, но властите бързо ги разпръснаха.

След това неговото движение беше обвинено в екстремизъм и забранено. Опозиционери, медии и неправителствени организации, смятани за критични към Кремъл, бяха подложени на засилваща се вълна от репресии.

Навални е обект и на друго обвинение - в екстремизъм, което би позволило задържането му в затвора в продължение на години.