"Не изключвам да има забавяне в изпълнението на коалиционното споразумение. Все пак да не забравяме, че той беше сключено декември месец. Оттогава кризите в България и около нас са доста много и разнообразни, но не мисля, че ще има нарушение на коалиционно споразумение". Това заяви в предаването "Тази неделя" Росен Костурков - народен представител и член на ръководството на "Продължаваме промяната".

От партията са категорични, че трябва да бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност заради Северна Македония, а страната ни и Европа се опитват да намалят зависимостта си от руския газ. 

"Европейският съюз и Европа като цяло е тръгнала по пътя да намали зависимостта си от Русия в полето на изкопаемите горива. Това е факт и е съвсем логично, защото Русия се доказа като нелоялен партньор, на който не може да се разчита с тези смени на условията по действащите договори, които се изпълняват. Истината е обаче, че в Европа в момента има недостиг на газ, който няма откъде другаде да бъде набавен, освен от руските находища", коментира още депутатът по повод кризата с доставките на газ. 

Според него руският газ не е толкова евтин. "От март месец до този момент цената му нарасна около 3 пъти. Газът, който ще тръгне от 1 юли в пълния си обем от Азербайджан е точно 3 пъти по евтин от руския газ в момента, а и газът, който ще доставяме втечнен газ с кораби от САЩ също е по-евтин", отбеляза Росен Костурков. 

"Позицията на държавата за Северна Македония е ясна, докато тази страна не изпълни условията, които сме поставили, за да можем да й разрешим да тръгне към преговори с Европейския съюз. Това няма да се промени", така Росен Костурков коментира призива на премиера Кирил Петков президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност за еврочленството на Северна Македония.

"Геополитическата ситуация и на Балканите се промени рязко след започването на войната в Украйна. Тук е моментът да видим доколкото нашият национален интерес в контекста на събитията, които се случват между Македония и Албания, е защитен в момента и какво трябва да направим, за да бъде защитен", посочи депутатът. 

Премиерът иска свикване на КСНС точно по темата Северна Македония и геополитическата обстановка около нея, обясни Костурков. 

"Ние трябва да излезем с ясна позиция пред ЕК до няколко седмици. Задължително е обединено мнение на България по този въпрос. Премиерът Петков поиска от външния министър да даде своя доклад по темата", каза още Костурков. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!